Informatie over coronavirus voor de kindzorg

Het coronavirus zorgt voor ongewone situaties. Het kabinet heeft verschillende maatregelen opgelegd die iedereen in meer of mindere mate raken. Zo ook ouders van kinderen met (ernstige) chronische ziekten. Zij maken zich in deze tijd extra zorgen over de gezondheid van hun kinderen en ook over de continuïteit van zorg voor hun kind binnen en buiten het ziekenhuis.

Op deze pagina verzamelen wij dagelijks informatie en het meest relevante nieuws voor kinderen, kinderen met een zorgbehoefte, ouders, overige gezinsleden en kindzorgprofessionals. Deze pagina legt de focus op informatie voor kinderen met een zorgbehoefte. Klik op het blokje Kind & Gezin of Kindzorgprofessionals voor de updates van diverse onderwerpen.

Deze pagina is een initiatief van Stichting Kind en Ziekenhuis, BINKZ, NVK, V&VN Kinderverpleegkunde en Kenniscentrum kinderpalliatieve zorg die op meerdere onderwerpen met elkaar samenwerken als samenwerkende kindzorgpartijen.

Verloop Corona bij kinderen (bron 22 april 2020 www.nvk.nl)

Kinderen kunnen het virus verspreiden
Bij kinderen maken we ons bij een besmetting van het coronavirus minder zorgen. Wel is het zo dat zij het virus kunnen verspreiden naar oudere mensen, die meer vatbaar zijn voor dit virus en hier (ernstig) ziek van kunnen worden. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en zo de oudere medemens te beschermen is isolatie van kinderen met luchtwegklachten noodzakelijk.

Hoe ziek kunnen kinderen van het coronavirus worden?
Bij kinderen verloopt een besmetting met het (nieuwe) coronavirus (SARS-CoV-2) over het algemeen mild. Kinderen kunnen een infectie oplopen en anderen besmetten, maar worden over het algemeen niet ziek of slechts kort en niet ernstig ziek. Veelal is geen speciale behandeling nodig, anders dan ‘uitzieken’ en eenvoudige ondersteunende maatregelen (voldoende drinken, paracetamol). Er zijn maar weinig kinderen bij wie de klachten zo ernstig verlopen dat een opname in een ziekenhuis of een IC-behandeling nodig is.

Lees het hele standpunt van de NVK

Flyer coronavirus verwijzing website

Klik op de afbeelding en download of print de flyer zodat je het kunt delen met je achterban.


23 april 2020

Resultaten flitspeiling: Ouders bezorgd om uitgestelde en afgezegde afspraken, behandeling of onderzoek in de kindzorg!

Meer dan 50% van de ouders heeft te maken met het uitstellen van afspraken van hun kind in het ziekenhuis. Het overgrote deel van de ouders geeft aan dat ze zich zorgen maken over de gevolgen van uitstel van zorg. Dat blijkt uit onderzoek dat Stichting Kind en Ziekenhuis van 31 maart tot en met 21 april 2020 heeft gehouden onder 750 ouders.

Lees verder en bekijk de resultaten

Acute zorg

Op dit moment zijn er geen signalen dat de acute zorg voor kinderen met (ernstige) chronische ziekten niet kan worden gewaarborgd. In Nederland hebben de SEH’s van de verschillende ziekenhuizen alsook de verpleegafdelingen juist meer dan voldoende capaciteit om deze kinderen 24/7 te kunnen ontvangen; daarnaast is op de verschillende kinder-IC’s voldoende capaciteit aanwezig mocht dat nodig zijn. Zelfs de extreme opschaling van volwassen-IC-bedden in de ziekenhuizen zal niet leiden dat de kinderen met (ernstige) chronische ziekten niet die acute zorg krijgen die zij nodig hebben.

Vragen over het Coronavirus?

Kijk op deze pagina, één van onderstaande websites of bel 0800 1351.

Vragen over organisatie van de zorg of wil je iets delen?

Mail info@kindenziekenhuis.nl of bel 085 020 12 65.

Informatie toevoegen?

Wil je graag iets toevoegen? Stuur een mail aan info@kindenziekenhuis.nl met als onderwerp coronanieuws.

Kind en Gezin
Kindzorgprofessionals