29 april 2022

Folder Helpend taalgebruik tegen angst, pijn en stress vertaald in het Oekraïens

De folder Helpend taalgebruik is nu ook beschikbaar voor ouders van Oekraïense kinderen die een medische of paramedische procedure moeten ondergaan. In de folder lezen ouders in hun eigen taal hoe ze met positieve woorden angst en pijn bij hun kind kunnen verminderen.

De folder leert ouders met welke gesprekken ze hun kind helpen (afleiding, positief taalgebruik) en met welke woorden juist niet (praten over pijn, waarschuwen voor een prik). Zo kunnen ze hun kind ondersteunen tijdens en na procedures zoals bloedprikken, een vaccinatie, het aanbrengen van een infuus of tandartsbezoek.

De vertaling in het Oekraïens is een initiatief van Skills4Comfort, het trainingscentrum voor zorgverleners in praktische vaardigheden om angst, pijn en stress bij patiënten te verminderen.

Praktische tips

De folder Helpend taalgebruik geeft ouders eenvoudige en praktische tips en is ook beschikbaar in het Nederlands, Engels, Arabisch en Turks. Het is een product van Kind & Ziekenhuis, Skills4Comfort, kenniscentrum PROSA en de stichting Charlie Braveheart.

Skills4comfort heeft voor Oekraïense vluchtelingen (kinderen en volwassenen) ook de website voice4comfort.com opgezet met gratis luisteroefeningen in de eigen taal. De oefeningen helpen om beter om te gaan met gevoelens van angst en stress. Ook zijn er luisteroefeningen die helpen om beter te slapen.

Meer info

Naar de folder Helpend taalgebruik, ondersteuning bij medische procedures (in 5 talen):
kindenziekenhuis.nl/traumavrijekindzorg

Naar voice4comfort.com, website met luisteroefeningen voor Oekraïense vluchtelingen:
voice4comfort.com

Stichting Kind & Ziekenhuis, Skills4Comfort en Stichting PROSA werken samen aan traumavrije kindzorg in samenwerking met de stichting Charlie Braveheart.

Kind & Ziekenhuis
Skills4comfort
Prosa
Charlie Braveheart