27 februari 2024

Onderzoek ‘Even Spieken’ van Hospital Hero genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs

Mooi nieuws: het onderzoek Even Spieken van Stichting Hospital Hero is genomineerd voor de felbegeerde en prestigieuze Klokhuis Wetenschapsprijs 2024. Dankzij dit onderzoek maakt Hospital Hero het ziekenhuis voor kinderen een stuk minder spannend. Kind & Ziekenhuis heeft meegewerkt aan het onderzoek.

Stichting Hospital Hero heeft het afgelopen jaar, met inbreng van Stichting Kind en Ziekenhuis, onderzoek gedaan naar wat kinderen willen weten voordat ze naar het ziekenhuis gaan. Wat vinden ze spannend? En wat werkt juist geruststellend werken?

Resultaat van het onderzoek is een spel dat kinderen thuis kunnen spelen als voorbereiding op een medische handeling in het ziekenhuis, bijvoorbeeld voor het laten maken van een hartfilmpje. Door het spel herkennen ze hun eigen ziekenhuis en staan ze niet meer onnodig voor verrassingen.

Verbinding creëren

Het spel helpt kinderen en ouders zich voor te bereiden op een ziekenhuisbezoek. Daarnaast creëert het ook begrip en verbinding tussen kinderen in het ziekenhuis en hun leeftijdsgenootjes thuis. Komend jaar gaan Stichting Hospital Hero en Kind & Ziekenhuis het spel in de Hospital Hero app uitbreiden voor kinderen die voor een röntgenfoto, MRI of CT-scan naar het ziekenhuis gaan.

Stemmen op ‘Spieken mag niet, maar wel in het ziekenhuis!’

De Klokhuis Wetenschapsprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan het onderzoek dat kinderen het meest aanspreekt. Als ‘Even Spieken’ wint, wordt er een speciale aflevering van Klokhuis Wetenschap van gemaakt.

Dus: stem op ‘Spieken mag niet, maar wel in het ziekenhuis’ op de website van de Klokhuis Wetenschapsprijs! Stemmen kan tot 17 maart.