Landelijke KAR wat voor jou

27 juli 2023

Onze landelijke KinderAdviesRaad – echt iets voor jou?

De kinderen en jongeren in onze landelijke KinderAdviesRaad (KAR) praten mee en geven advies over de zorg aan kinderen. Wat zij zeggen, nemen wij als Kind & Ziekenhuis mee in alles wat wij doen. Super belangrijk dus. Maar meedoen in onze landelijke KAR is behalve nuttig ook heel leuk en leerzaam. Misschien ook iets voor jou?

Wie zitten er in de landelijke KAR?

  • kinderen (en jongeren) die zelf ervaring hebben met ziek zijn of zorg;
  • kinderen die een brus (broer of zus) zijn van iemand die zorg nodig heeft of had;
  • kinderen die geen zorg nodig hebben gehad maar het onderwerp interessant vinden;
  • kinderen die van dichtbij hebben meegemaakt dat een kind zorg nodig had. 

Juist deze mengelmoes van ervaringen maakt dat we samen goed met elkaar in gesprek kunnen gaan over wat er goed gaat en over wat beter kan in de zorg aan kinderen. We vergaderen ongeveer 8 x per jaar, online. En 1 keer per jaar wordt er een leuke dag georganiseerd, waar ook alle KinderAdviesRaden van zorgorganisaties in Nederland aan meedoen. 

Landelijke KAR-dag

Waar gaat het over in de landelijke KAR?

Kind & Ziekenhuis komt op voor alle kinderen die met ziekte en met zorg te maken krijgen. Wij willen dat hun stem gehoord wordt. Zaken die niet goed gaan willen we verbeteren. Om dat goed te kunnen doen, willen wij weten wat er speelt onder kinderen en jongeren. Daarom denkt onze landelijke KAR in alles met ons mee.  

Bijvoorbeeld: luisteren de dokters wel goed genoeg naar wat jij als kind of jongere wil? Wat vind je van de wachttijden in de ziekenhuizen? En krijg je genoeg ondersteuning om goed te kunnen blijven meedoen op school?

Wat doen wij met de KAR-adviezen?

De adviezen van de landelijke KAR nemen wij mee in alles wat wij doen. Bijvoorbeeld bij het opstellen van adviezen voor zorgverleners, maar ook in gesprekken met de politiek en als we van ons laten horen in de media. Je helpt dus mee om te zorgen dat kinderen in heel Nederland die ziek zijn het beter krijgen. Samen met ons zorg je ervoor dat hun stem wordt gehoord!  

Daarnaast is het heel leuk om in contact te komen met andere kinderen. Je wisselt ervaringen uit en het is gezellig met elkaar. Ook ontdek je hoe het is om te vergaderen en bijvoorbeeld samen tot een advies te komen. Heel leerzaam! 

Hoe kun je je aanmelden voor de landelijke KAR? 

Dat kan door ons een berichtje te sturen of gewoon te bellen voor een kennismakingsgesprekje. Je leest er alles over op de pagina van de landelijke KAR op de website van Kind & Ziekenhuis: 

Naar alle info over de landelijke KAR van Kind & Ziekenhuis 

De landelijke KAR-dag 2023 – die wil je niet missen!

Voorzittersduo KAR

Hoe vonden Anne en Tamara het in de landelijke KAR?

“Je geeft advies over zaken die álle kinderen in álle ziekenhuizen aangaan. Dat je die invloed hebt, dat is gaaf” – Anne 

“Ik heb veel dingen meegemaakt die niet goed zijn gegaan. Ik wil me daarom graag inzetten voor betere zorg voor kinderen” – Tamara 

“Dat er iets met onze adviezen wordt gedaan, dat is heel bevredigend” – Anne 

“Ik weet dat ook andere kinderen negatieve ziekenhuiservaringen hebben, maar er niet over durven te praten. Ik wil het graag voor hen opnemen” – Tamara 

Interview

Anne en Tamara waren de afgelopen jaren niet alleen lid van de landelijke KAR, maar ook samen voorzitter. Lees hier het hele interview:

“Kind en gezin een stem geven, daar komen we niet meer van los”