22 februari 2022

Ouder- en Brussupport: Wij staan voor je klaar!

Ouders en brussen hebben vaak alles voor hem of haar over. Voor die ene speciale persoon in hun leven die zoveel zorg en aandacht nodig heeft. Maar hoe zorg je dat je ook aan jezelf toekomt? Voor wie daar een steuntje in de rug bij kan gebruiken, staan er nu 10 Oudersupporters en 13 Brussupporters klaar. Ze zijn zelf ouder of brus (broer of zus), zeer gemotiveerd én speciaal opgeleid om andere gezinsleden van zorgkinderen te ondersteunen.

Ouder of brus zijn van een zorgkind is niet makkelijk. Je staat dag en nacht klaar voor je kind, je broer of je zus, waardoor je erg moet oppassen jezelf niet te vergeten. Gebeurt dat toch, dan heb je het niet snel in de gaten, of wuif je het weg. Je zegt: ik red het wel, terwijl het eigenlijk niet zo is. En dat is ook niet verwonderlijk, gezien de impact die de rol van ouder of brus heeft op je leven. Het zorgen, het regelen of je continu verantwoordelijk voelen kan je fysiek en emotioneel uitputten.

Ouder- en Brussupport

Daarom hebben Kind & Ziekenhuis en Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders het project Ouder- en Brussupport opgezet. Doel is om ouders en brussen door middel van gesprekken met ervaringsdeskundigen bij te staan in hun rol als gezinslid van een zorgkind. Dat kan bijvoorbeeld belangrijk zijn tijdens het verwerkingsproces na een diagnose, of in de periode erna waarin je je nieuwe rol moet vormgeven. Ondersteuning vragen en krijgen is goed: om je hart te luchten, om weer jezelf te kunnen zijn en om jezelf innerlijk te versterken.

De Ouder- en Brussupporters zijn zelf gezinsleden van een zorgkind. Ze hebben in die rol al behoorlijk wat ervaring opgedaan en willen nu graag andere ouders en brussen bijstaan en begeleiden. Hiervoor hebben ze een uitgebreide training gekregen van Kind & Ziekenhuis en Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders. Ze hebben hierin onder meer geleerd goed het contact aan te gaan, te luisteren en eigen ervaringen in te zetten zonder deze leidend te laten zijn.

Apetrots

In oktober ontvingen de eerste 10 ouders en 13 brussen hun supporterscertificaat. Projectmanager Anjet van Dijken van Kind & Ziekenhuis is apetrots op ze. “Ze zijn allemaal zeer gemotiveerd om iets voor andere ouders en brussen te betekenen. Hun kracht is dat ze herkenning en erkenning bieden. De meesten hebben dat zelf erg gemist. Ze willen echt voor andere ouders en brussen die persoon zijn aan wie ze wel behoefte hadden, maar nooit vonden.”

Iedere Supporter begeleidt gezinsleden van een zorgkind door middel van ongeveer 5 gespreksessies / contactmomenten. Bij het koppelen van ouders en brussen aan een Supporter wordt uitgegaan van de behoefte van de ouder of brus en welke supporter het beste bij hem of haar past.

Support krijgen

Wil jij als ouder of brus in contact komen met een Ouder- of Brussupporter? Ga dan op schouders.nl naar het onderdeel Ouder- en Brussupport. Hier stellen alle supporters zich kort aan je voor. Ook lees je meer hoe ondersteuning door een supporter precies in z’n werk gaat. Op de website kun je je ook aanmelden.

Wil je je eerst oriënteren waar de gesprekken zoal over zouden kunnen gaan? Bekijk dan het webinar-drieluik ‘Over-leven met zorg’ op schouders.nl.

Magazine Kind & Zorg | December 2021