Sociaal jaarverslag 2021

17 augustus 2022

Kind & Ziekenhuis in 2021: terugblik op ons werk in vogelvlucht

Optimale zorg voor alle kinderen, dat is waar Kind & Ziekenhuis voor staat. Om dat te bereiken vertolken we de stem van kind en gezin en werken we vanuit ervaringsdeskundigheid samen met zorgprofessionals aan betere, kind- en gezinsgerichte zorg. Hoe deden we dat in 2021? Een terugblik in vogelvlucht.

Vorig jaar koos Kind & Ziekenhuis een nieuwe formulering van haar missie en visie. De laatste keer was alweer tien jaar geleden, dus het was hoog tijd om weer even scherp te krijgen wat we ook alweer willen bereiken.

Medische Kindzorg Samenwerking

De nieuwe formulering benadrukt dat kinderen recht hebben op zorg die past bij hun wensen, behoeften en hun leven, en dat kind en gezin gezien moeten worden als gelijkwaardig partner in het zorgproces. Kind & Ziekenhuis werkt vanuit ervaringsdeskundigheid samen met zorgprofessionals om die doelstellingen te bereiken.

Hoe kregen die drie belangrijke doelen in 2021 vorm? Wat betreft het bevorderen van zorg die past bij kind en gezin boekten we onder meer voortgang met Medische Kindzorg Samenwerking (MKS), de standaard werkwijze om zorg op maat te organiseren aan kind en gezin in de eigen omgeving. Zorg die ook rekening houdt met de sociale verbanden, de ontwikkeling en de veiligheid van kind en gezin.

Er kwam een verbeterde website (integralekindzorgmetmks.nl) en een praktisch magazine om zorgorganisaties op weg te helpen de MKS-werkwijze in te voeren.

Sociaal jaarverslag

KinderAdviesRaden

Ook als het gaat om de positie van kind en gezin als gelijkwaardig partner maakten we vorig jaar een flinke stap. Namelijk met onze KinderAdviesRaden, de KAR’s.

Acht jaar na de start van de eerste KAR in het Nijmeegse Amalia, waren er in 2021 al in 25 ziekenhuizen en twee revalidatiecentra KAR’s. Om de KAR’s een stevige basis en echte invloed te geven, ontwikkelden we samen met meerdere zorgorganisaties en hun KAR’s het uitgebreide Handboek KinderAdviesRaad in de Zorg.  

Een waardevol kennisdocument voor bestaande en nieuwe KAR’s vol tips, valkuilen, ervaringen, goede voorbeelden en praktische tools.

Academy Ervaringsprofs Kindzorg

Ook het samenwerken met zorgprofessionals kreeg in 2021 een flinke impuls via onze Academy Ervaringsprofs Kindzorg.  

Met een nieuwe, overzichtelijke Academy Keuzekaart, de introductie van webinars en de komst van online communities kreeg de Academy concreet gestalte. Zo ontwikkelt de Academy zich steeds meer tot dé plek waar zorgorganisaties leren hoe ze hun zorg kind- en gezinsgerichter kunnen maken. Met behulp van de ervaringsexpertise van Kind & Ziekenhuis én goede voorbeelden van collega-zorgorganisaties.

Overige activiteiten

Wat deed Kind & Ziekenhuis nog meer in 2021? Een greep:

  • In het project Traumavrije kindzorg ontwikkelden we de Folder Helpend taalgebruik, die ouders vertelt met welke gesprekken ze hun kind kunnen ondersteunen als het een medische procedure moet ondergaan.
  • In het project Ouders- en brussupport leidden we tien oudersupporters en dertien brussupporters op om andere ouders en brussen van zorgkinderen te ondersteunen.
  • Ons project Samen beslissen sloten we af met een waardevolle bewustwordingstool.
Sociaal jaarverslag
Sociaal-jaarverslag-2021

Infographic

Meer weten over deze en de vele andere activiteiten?  
 
Ook over 2021 maakte Kind & Ziekenhuis weer een sociaal jaarverslag in de vorm van een doorklikbare infographic.

Je vindt hem hier: kindenziekenhuis.nl/activiteitenoverzicht/