17 mei 2018

20 robots voor zieke kinderen

Op afstand meedoen in de klas

Met robot AV1 kunnen zieke kinderen meedoen op school, ook als ze thuis of in een zorgorganisatie zijn. Stichting Kind en Ziekenhuis heeft twintig robots in bruikleen gekregen van Vodafone Foundation Nederland. Ze kunnen het komende jaar gebruikt worden door zieke kinderen.

AV1 is een kleine robot uit Noorwegen, gemaakt door No Isolation, een bedrijf met als doel mensen uit hun isolement halen en eenzaamheid voorkomen. De robot kan langdurig zieke kinderen van zes tot achttien jaar in de klas vervangen. Het kind bestuurt de robot op afstand, met een app op de telefoon of tablet. Als hij of zij inlogt, wordt de robot wakker. De leraar en leerlingen in de klas zien dat de lichtjes op de robot gaan branden en dat het zieke kind dus aanwezig is.

Het kind kan mee luisteren en praten met de klas, de robot rond laten kijken en laten bewegen. Alleen luisteren is ook mogelijk, als het kind zich niet goed genoeg voelt om mee te doen. Doordat de robot klein is, kan hij mee met schoolreisjes. Het zieke kind is niet zichtbaar in de klas, omdat de robot geen scherm heeft. Dit is op verzoek van toekomstige gebruikers zelf, omdat ze liever niet in beeld willen komen als ze er moe en ziek uit zien.

Er is een  ontwerpwedstrijd uitgeschreven omdat AV1 er wit en neutraal uit ziet. Uit driehonderd inzendingen is een winnaar gekozen. Van het winnende ontwerp is een sticker gemaakt die op de robot geplakt kan worden.

Rachelle is geslaagd dankzij de AV1 robot

Rachelle geslaagd dankzij AV1 robot
De AV1 robot is de ogen, oren en stem van zieke kinderen waardoor zij kunnen meedoen in de klas. Mede hierdoor is Rachelle geslaagd!

Wil je een robot AV1 lenen?

MELD JE AAN VIA AANVRAAGFORMULIER AV1

Meer informatie over AVI

Interview met No Isolation over AV1