4 mei 2021

Afstandsonderwijs, dè oplossing voor (chronisch) zieke kinderen

Naar schatting zijn er ruim 19.000 kinderen met een langdurige ziekte in Nederland. In iedere reguliere klas zitten zelfs gemiddeld drie leerlingen met een chronische aandoening. Soms is de aandoening zelf onzichtbaar. Veel leerlingen met een chronische aandoening lopen een leerachterstand op. Ze hebben geen energie om op school te zitten. Vaak kan thuis leren wel. Vandaar dat afstandsonderwijs voor deze zieke leerlingen dè oplossing is.

Stichting Zorgeloos naar School heeft een routekaart afstandsonderwijs ontwikkeld. Een wegwijzer voor ouder, leerling en school. Want hoe kies je de juiste optie(s)? Afgestemd op de behoeften en mogelijkheden van leerling, ouder en leerkracht? Een optie die rekening houdt met de beschikbare techniek? Uit de praktijk blijkt dat een hele puzzel te zijn.

De routekaart afstandsonderwijs geeft antwoord op veel-gestelde vragen. Vragen als; ‘hoe zit het met leerplicht of privacy?’ of ‘wie betaalt het?’. Daarnaast biedt de checklist met vragen voor leerling, ouder en school hulp bij het maken van keuzes. Tenslotte staat er in de routekaart een overzicht waarin negen gangbare opties van afstandsonderwijs met elkaar vergeleken worden. De Av1 robot is één van de negen opties van afstandsonderwijs die in de routekaart vergeleken wordt.

AV1 Robot, dè oplossing voor afstandsonderwijs

Langdurig zieke kinderen missen vaak (buiten-)schoolse activiteiten en de sociale contacten met vrienden. De AV1 robot biedt de oplossing. AV1 is een kleine robot die kan fungeren als de ogen en oren van het kind en wordt door het kind zelf bediend met een app. Met de AV1 robot kunnen zieke kinderen meedoen op school, ook als ze thuis of in een zorgorganisatie zijn. Stichting Kind en Ziekenhuis leent gratis 25 robots uit aan kinderen en jongeren.

Kind & Ziekenhuis zet zich in voor kinderen in de zorg. Als het aan Kind & Ziekenhuis ligt, voelt ieder kind zich gewoon kind. Juist als ze ziek zijn, een aandoening of beperking hebben. Of ze nu thuis behandelt worden of in het ziekenhuis. Of de ziekte tijdelijk is of chronisch.

De medische mogelijkheden nemen gelukkig ook voortdurend toe. Daardoor kunnen (ernstig) zieke kinderen gelukkig steeds vaker en sneller van het ziekenhuis naar huis. Wij willen dat zieke kinderen buiten de ziekenhuizen passend afstandsonderwijs krijgen én sociale contacten met vrienden hebben. En daarom lenen wij de AV1 robots aan kinderen met een (chronische) aandoening uit.

De routekaart kan je hier gratis downloaden of bestellen. En hier vind je meer informatie over de AV1 robot en kan je de Av1 robot aanvragen.