Algemene voorlichting

24 maart 2020

Algemene voorlichting

Op deze pagina verzamelen wij informatie en het meest relevante nieuws voor Algemene voorlichting over corona. Scrol naar beneden voor de diverse onderwerpen. Het meest actuele bericht staat bovenaan.

15 juni 2020

Snotterig kind hoeft van jeugdarts niet naar huis, RIVM blijft voorzichtig

Lees meer…

3 juni 2020

Coronaprentenboek voor kinderen

In Job en Juultje en de onzichtbare druppeltjes leggen Silvia (schrijver) en Marjolein (illustrator) op een speelse manier uit wat het coronavirus is en hoe ermee om te gaan. ‘Door een herkenbaar verhaal met aansprekende tekeningen snappen kinderen het nut van de maatregelen beter.’ Met de opbrengst van het boek steunen de makers het Rode Kruis.

Meer info en bestellen

Coronaprentenboek Job en Juultje

18 mei 2020

Testbeleid uitgebreid

Mensen uit nieuwe doelgroepen kunnen zich vanaf 18 mei laten testen op het coronavirus. Zij worden alleen getest als zij klachten hebben en door een arts zijn gezien of doorverwezen.

Lees meer over het testbeleid

Testbeleid uitgebreid

18 mei 2020

COVID-19 en zwangerschap

Het standpunt COVID-19 en zwangerschap, bevalling en kraambed is gepubliceerd op de site van de Federatie Medisch Specialisten.

Lees meer…

18 mei 2020

RIVM verduidelijkt adviezen rondom (chronische) luchtwegklachten voor kinderen en school

Inmiddels heeft het RIVM, mede dankzij de bemoeienis van de NVK, de adviezen rondom luchtwegklachten en schoolgang aangepast.

Lees meer…

18 mei 2020

Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde lanceert coronaspel

Het openen van de scholen brengt bij sommige ouders en kinderen stress met zich mee. De Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde wilde daar op een luchtige manier iets aan doen en lanceerde een coronaspel: Hoe word ik Corona Kolonel? In korte videoboodschappen voor én door kinderen worden op een luchtige manier de coronaregels uitgelegd. Nieuwsgierig hoe dat eruit ziet?

Lees meer…

16 mei 2020

Standpunt NVK over het coronavirus en kinderen

Onderstaande link wordt frequent geüpdatet, afhankelijk van de ontwikkelingen in Nederland.
(Versie 9, datum 16 mei 2020.)

Lees meer…

11 mei 2020

De scholen zijn weer open

Per 11 mei zijn de scholen weer open, maar heb je daar nog niet het goede gevoel bij omdat jouw kind een kwetsbare gezondheid heeft? Bij ons kun je terecht voor de #AV1 #robot. Je kan deze robot voor een bepaalde tijd gratis van ons lenen, waardoor jouw kind, door middel van de robot, aanwezig kan zijn in de klas en hierdoor de juf en vriendjes wel weer kan zien! Het coronavirus zorgt voor het nieuwe gewoon. Voor meer informatie en aanvragen kun je terecht via de link.

Lees meer…

8 mei 2020

Onderwijs op afstand altijd mogelijk

In de Tweede Kamer zijn twee moties aangenomen, waarvan een met algemene stemmen, die onderwijs op afstand blijvend mogelijk maken. Dit is voor kinderen en jongeren die onvrijwillig geen onderwijs kunnen volgen en daardoor thuiszitters zijn geworden, een positief gevolg van de maatregelen rond het coronavirus.

Lees meer…

6 mei 2020

Zorggezinnen in zwaar weer door coronaregels

Het coronavirus is mild voor kinderen. Maar er is wel bijkomende schade, veroorzaakt door algemene maatregelen, protocollen en gebrekkige communicatie. Zoals bij kinderen en hun gezinnen bij wie de (intensieve) zorg niet in het ziekenhuis, maar thuis plaatsvindt. Journalist Marte van Santen vroeg aan drie zorgouders welke boodschap zij hebben voor zorgverleners en beleidmakers.

Lees meer…

1 mei 2020

Standpunt NVK over het coronavirus en kinderen en adolescenten met een chronische ziekte

Onderstaande link wordt frequent geüpdatet, afhankelijk van de ontwikkelingen in Nederland.
(Versie 1, datum 1 mei 2020.)

Lees meer…

15 april 2020

Landelijke hulplijn: OuderWijzerTelefoon

OuderWijzerTelefoon is een initiatief van het Platform OuderWijzer. Dit is een bondgenootschap, waarin het NCJ (Nederlands Centrum Jeugdgezondheid), Sardes (Alles Is Gezondheid), Stichting Het Vergeten Kind en nog vele andere partijen samenwerken.

OuderWijzerTelefoon

8 april 2020

Kinderarts Jan Peter Rake geeft diverse interviews en schrijft blogs over het coronavirus in relatie tot kinderen

Blog ‘Collateral damage door corona’

Interview met TV Noord

Interview met Dagblad van het Noorden

Interview Jan Peter Rake

8 april 2020

Toelichting coronavirus in diverse talen

Lees meer

8 april 2020

COPP studie

Een landelijke database met gegevens van kinderen die ziek zijn geworden door het ‘coronavirus’ voor patiënten of familie.

Lees meer

1 april 2020

Meer onderzoek nodig naar sterfte van kinderen door covid-19

Lees meer

30 maart 2020

Ontspringen kinderen de dans?

Kinderen hebben vaker een mild ziektebeeld bij een COVID-19-infectie dan ouderen, en de mortaliteit ligt extreem laag in deze groep. Dat is de conclusie van een recente systematische literatuurreview in Acta Paediatrica.

Lees meer

27 maart 2020

26 maart 2020

25 maart 2020

Moet ik bang zijn voor het Coronavirus – Gids voor ouders en leerkrachten

Een gids met info over hoe om te gaan met angst, boosheid en vragen van kinderen. Over omgang met schermtijd en verveling en andere nuttige informatie.

Lees meer

25 maart 2020

Ronald McDonald Huizen

De verspreiding van het coronavirus houdt ons allen bezig. Hoe houdt Ronald McDonald Huizen zich draaiende in tijden van bezorgdheid?

Lees meer

25 maart 2020

Tips voor ouders en voor kinderen

De kabinetsmaatregelen in de aanpak van het coronavirus hebben grote maatschappelijke gevolgen. Als Nederlands Jeugdinstituut informeren ze kinderen, ouders, opvoeders en professionals graag zo goed mogelijk in deze situatie. Via deze pagina houden ze je op de hoogte.

Lees meer

20 maart 2020

CliniClowns

In verband met het coronavirus spelen de CliniClowns momenteel alleen nog digitaal via de CliniClowns App. Een veiligere manier is er niet.

Lees meer

19 maart 2020

Onderwijs op afstand

COVID-19, extra kansen voor zieke leerlingen in het onderwijs?! Aandacht voor mooie hardware oplossingen voor onderwijs op afstand.

Lees meer

Lenen AV1 Robot

Het Coronavirus zorgt voor nieuwe situaties. Verblijft jouw kind op dit moment (tijdelijk) in het ziekenhuis of andere wooninstelling en mag of kan je als ouder niet of nauwelijks op bezoek door verkoudheidsklachten of (verdenking) van Corona? Wellicht hebben wij dan de oplossing voor je!

Bij Stichting Kind en Ziekenhuis kan je terecht voor de #AV1 #robot. Je kan deze robot voor een bepaalde tijd gratis lenen.

Voor meer informatie en aanvragen kunt u terecht op onderstaande website:

www.mijn-bondgenoot.nl

19 maart 2020

Standpunt kinderartsen over corona

Bij kinderen maken we ons bij een besmetting van het coronavirus minder zorgen. Wel is het zo dat zij het virus kunnen verspreiden naar oudere mensen, die meer vatbaar zijn voor dit virus en hier (ernstig) ziek van kunnen worden. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en zo de oudere medemens te beschermen is isolatie van kinderen met luchtwegklachten noodzakelijk.

Lees meer

31 maart 2020

Kindercomfortteams

Een Kinder Comfort Team (KCT) is een multidisciplinair team in een academisch ziekenhuis met medische, verpleegkundige, pedagogische, psychosociale en spirituele expertise. Het team begeleidt gezinnen met een kind met een levensduurbeperkende of levensbedreigende aandoening. Het KCT organiseert en coördineert waar nodig de zorg.

De Kinder Comfort Teams zijn tijdens kantooruren via de mail of telefonisch bereikbaar. De werkwijze van alle KCT is tijdens de coronacrisis aangepast. Zo is er minder personeel in de ziekenhuizen aanwezig en vinden de contacten van het team met gezinnen en overdrachten van zorg naar thuis nu zo veel mogelijk telefonisch of via beeldbellen plaats. Multidisciplinaire overleggen (MDO’s) gaan door via beeldbellen of worden uitgesteld. De KCT die voorheen op huisbezoek gingen doen dit in deze tijd in principe niet.

Informatie over de KCT en hun contactgegevens vindt u hier