22 februari 2018

AllerGoGo-app geeft grip op hooikoorts

Deventer Ziekenhuis lanceert allergie-app speciaal voor kinderen

Het Deventer Ziekenhuis lanceert als eerste Nederlandse ziekenhuis een allergie-app speciaal voor kinderen: AllerGoGo. De app is door artsen én patiënten ontwikkeld en geeft kinderen tussen de 7 en 16 jaar meer grip op hun hooikoorts.

Het aantal kinderen met allergische reacties neemt snel toe. Inmiddels heeft zo’n 25 procent van de Nederlandse tieners last van hooikoorts. Als het hooikoortsseizoen rond februari weer start, zijn rode ogen, niesbuien, kriebelhoest, hoofdpijn en vermoeidheid veelvoorkomende klachten.

Hooikoorts teistert steeds meer kinderen

Kinderallergoloog Monique Gorissen: “Steeds meer kinderen krijgen last van hooikoorts, onder meer door luchtvervuiling en een toename van bepaalde soorten pollen. Als kinderen bij de (huis)arts zijn, is het voor hen soms lastig zich uit te drukken of om terug te halen waar of wanneer ze klachten hadden. Met de app krijgen ze pollennieuws, kunnen ze een digitaal dagboek bijhouden, dat goed van pas kan komen bij het bezoek aan de specialist. Hierin kunnen ze hooikoortsklachten en hun medicijngebruik vastleggen. Dit biedt inzicht in wat wel en niet werkt. Ook bevat de app tips om hooikoortsklachten te voorkomen.”

Klachten bijhouden door middel van selfies

Met AllerGoGo krijgen kinderen te maken met een figuurtje genaamd Allergotchi. Bij veel klachten wordt Allergotchi ziek en als er medicijnen worden gebruikt wordt hij weer beter. Ook kunnen kinderen er voor kiezen om de selfie-functie te gebruiken. Ze maken dan een foto van zichzelf en kunnen met smilies aangeven hoe ze zich voelen. Met deze functie wordt inzichtelijk wat er wel of niet wordt gedaan en gebruikt om hooikoorts tegen te gaan.

De tienjarige Laura Weber uit Enschede gebruikt de app al. Het hele jaar door heeft ze last van gras- en boompollen. Twee keer per dag vult Laura haar gegevens in op de app. Allergotchi geeft aan hoe ze zich voelt, voor- en na de medicijnen. Haar moeder laat weten: “Ik vind het belangrijk dat mijn dochter ook zelf leert kijken naar haar klachten. Daar kan de app zeker bij helpen.”

Totstandkoming AllerGoGo

De app is het winnende resultaat van een innovatiewedstrijd in het Deventer Ziekenhuis. Medewerkers konden ideeën voor slimme zorg-apps inzenden. De ontwikkeling van AllerGoGo is een voorbeeld van co-creatie in de zorg. Patiënten, ouders, kinderartsen en ICT’ers zaten namelijk vanaf het begin samen aan de ontwerptafel. Zij brachten de behoeften in kaart en vertaalden deze naar een digitale oplossing voor kinderen tussen 7 en 16 jaar. Binnen een jaar werd de app realiteit en kan deze vanaf nu de snel groeiende groep kinderen met allergieklachten helpen.

Allergie als speerpunt

De lancering van AllerGoGo past bij de ambitie van het Deventer Ziekenhuis om een voorloper te zijn op het gebied van kinderallergie. Daarom is in 2015 in het ziekenhuis het Kinderallergie Behandelcentrum geopend. Daar worden kinderen met allergieklachten geholpen om zo snel mogelijk een klachtenvrij leven te leiden. Het team, bestaande uit onder meer twee kinderarts-allergologen, werkt intensief samen met een dermatoloog, KNO-arts, kinderallergieverpleegkundige, longfunctie-analist, diëtiste en eczeemverpleegkundige, om de meest optimale zorg te kunnen bieden.

AllerGoGo is nu te downloaden voor Apple en Android. Voor meer info: www.dz.nl/allergogo.

Bekijk hoe AllerGoGo werkt