10 februari 2016

Babylance speciaal voor couveusebaby’s

Speciaal voor het vervoer van couveusebaby’s is begin dit jaar de babylance beschikbaar. Deze speciaal ingerichte ambulance maakt het mogelijk om baby’s te vervoeren met een brancard, waarop een couveuse met allerlei medische apparatuur bevestigd is. De babylance staat gestald op de brandweerkazerne in Veldhoven, waar binnen werktijden zelfs een chauffeur aanwezig is. Veldhoven is uitgekozen voor de stalling van dit bijzondere voertuig omdat Máxima Medisch Centrum (MMC) beschikt over een intensive-careafdeling ingericht op de verpleging van couveusekinderen.

Er vinden regelmatig transporten plaats vanuit een regulier ziekenhuis waar deze baby’s zijn geboren naar MMC en vanuit MMC naar specialistische centra, zoals Nijmegen of Maastricht. In 2015 ging het in totaal om 340 ritten van couveusekinderen. Voorheen kostte het vervoeren van couveusebaby’s veel tijd door de inzet van reguliere ambulances. Met deze nieuwe werkwijze is er een ambulance vrij die alle dagen stand-by staat en alleen ingezet wordt voor couveusevervoer. De inzet van de babylance heeft natuurlijk het meeste effect als deze in de buurt staat van het Máxima. Daarom wordt de babylance niet ingezet voor reguliere zorg, daar is deze niet geschikt voor. Als vlak bij de kazerne een ongeval gebeurt komt een reguliere ambulance vanuit een andere locatie hiernaartoe. De babylance is een extra voertuig in de regio en vervangt geen reguliere ambulance uit het bestaande wagenpark.

Het betreft hier een proef van een jaar. Daarna wordt bekeken of de babylance een vaste standplaats in Veldhoven krijgt.