31 mei 2017

Beeldend levensverhaal als blijvende herinnering

Zoveel mogelijk terminaal zieke kinderen en hun nabestaanden helpen aan een blijvende herinnering. Dat is het doel van de nieuwe Stichting Living Memories. De stichting biedt kinderen tot 18 jaar de mogelijkheid kosteloos hun levensverhaal vast te leggen, door middel van een video- en/of audioportret.

Kinderen met een levensbedreigende ziekte delen een angst. De angst om vergeten te worden en ‘niets’ achter te laten. ‘Een portret van hun leven geeft ze rust’, vertelt oprichter Thinka Sanderse. ‘Hun verhaal is verteld en kan ook na de dood worden gehoord. Jouw verhaal blijft leven.’ De wens om deze stichting op te richten ontstond nadat Thinka een radioserie maakte over de strijd van de 12-jarige Chantal van den Brink uit Limmen tegen botkanker. Zij overleed tijdens het maken van de serie.

Dat een blijvende herinnering aan een kind belangrijk is, weten de ouders van Chantal als geen ander. Moeder Claudia: ‘Wij hoopten vurig dat Chantal mee wilde werken aan de serie. Waarom? Stel dat het niet goed af zou lopen, dan hadden we in ieder geval nog een prachtig document als herinnering aan ons meisje.’ Bij zeer jonge kinderen gaat het voornamelijk om het vastleggen van beelden en stemgeluid. Met oudere kinderen gaat de stichting het gesprek aan over wat zij na willen laten. Dit alles uiteraard in overleg met ouders.

Omdat het gaat om terminaal zieke kinderen, worden de aanmeldingen beoordeeld op basis van urgentie. Er wordt daarbij onder meer rekening gehouden met levensverwachting. Verder is er een maximum van één opnamedag. Een kind langdurig volgen, zoals bij Chantal, is geen optie. Uitgangspunt is dat de stichting zoveel mogelijk mensen probeert te helpen.

Om het vastleggen van het levensverhaal voor iedereen bereikbaar te maken, kiest de stichting ervoor om de portretten kosteloos aan te bieden. Thinka: ‘De kosten die de ziekte van een kind meebrengt, trekken vaak al een enorme financiële wissel op een gezin. Wij vinden dat het maken van zo’n belangrijke herinnering niet van geld af mag hangen. Verdriet en rouw kennen wat ons betreft geen financiële grens.’ Daarom wordt gezocht naar donateurs, fondsen en sponsors die gezamenlijk de kosten voor de gezinnen kunnen dragen.

De stichting is een crowdfundingsactie begonnen via www.doneeractie.nl/stichting-living-memories. Meer informatie op de website www.stichtinglivingmemories.nl.