Wat zijn peer-buddy’s?
Peer-buddy’s zijn jongvolwassenen met een chronische aandoening die zelf al de overgang naar de volwassenenzorg hebben meegemaakt. Zij kunnen door hun eigen recente ervaring als geen ander de chronisch zieke jongere hierin begeleiden. Door contact met de peer-buddy worden de vaardigheden bij de chronisch zieke jongere door een leeftijdsgenoot (peer) vergroot. Bovendien doet de peer-buddy zelf ook verschillende vaardigheden op en maakt een persoonlijke ontwikkeling door. Het peer-buddy project is er dus voor en door jongeren!
“Hoi! Ik ben Laurence en ben één van de peer-buddy’s!”
“Toen ik een jaar of 15 was merkte dat ik heel veel behoefte had aan informatie over mijn ziekte en ook graag wilde weten hoe ik hier het beste mee om kon gaan. Het leren omgaan heb ik in mijn tienerjaren voor een groot deel op eigen houtje gedaan en soms was dat best wel eens zwaar en moeilijk.
Achteraf denk ik dat het wel eens heel fijn zou zijn geweest als ik iemand gesproken had die wist hoe ik mij voelde en wat ik doormaakte. Helaas ben ik daar toen nooit actief naar op zoek gegaan, omdat ik ergens ook weinig behoefte had om uitgebreid over mijn ziekte te gaan praten. Juist daarom ben ik nu peer-buddy geworden, omdat ik denk dat het heel belangrijk is om zo nu en dan te praten over wat je voelt, wat je meemaakt: zowel de leuke dingen als de minder leuke dingen. Toen ik wat jonger was, dacht ik daar niet zo veel over na. Dus als je het wel eens moeilijk hebt en je zou het fijn vinden om ervaringen te delen met iemand buiten je omgeving, aarzel dan niet! Maak gebruik van dit project, want ik als peer-buddy ben er voor jou!”
Wil je een buddy?
Meer informatie over dit project vind je op Goodbye Kinderarts.