31 augustus 2016

Couveusedagboek biedt ouders houvast in hectische en angstige tijd

Jaarlijks worden in Nederland  zo’n 12.000 baby’s te vroeg geboren, waarvan een groot gedeelte enkele weken tot maanden in het ziekenhuis moet blijven. Het couveusedagboek biedt de ouders houvast in deze hectische en angstige tijd.

Het boekje is een initiatief  van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen. Het is een dagboekje voor ouders wanneer hun kind, door ziekte of vroeggeboorte op de neonatologie wordt opgenomen. De baby’s zijn vaak erg ziek en ouders maken zich grote zorgen of hun kind zal overleven en wat de gevolgen op langere termijn zullen zijn.

Het couveuseboek biedt ouders niet alleen de ruimte hun verhaal op te schrijven, maar staat ook boordevol tips staat voor nieuwe couveuseouders. Het verwijst naar betrouwbare informatie en geeft ouders het gevoel dat ze er niet alleen voor staan.

Dankzij sponsorbijdragen kan de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen het boek volledig gratis aanbieden. Dit gebeurt via het ziekenhuis waar het kindje langer dan 3 weken moet blijven.

Enkele reacties van ouders:

“Al die uren naast de couveuse heb ik voor een groot deel schrijvend en tegelijkertijd verwerkend doorgebracht.”

“En de tips die er in stonden. Ook die waren zooo welkom. Ik wist niets en daardoor een beetje meer.”

“Ik ben zo blij met het couveusedagboek! Regelmatig lees ik er nog eens in. Vooral omdat je als ouders erg geleefd wordt in die periode en je daardoor veel vergeet.”

“Hoewel we zelf ook in het boekje hebben geschreven, waren het vooral de verpleegkundigen die steeds een stukje schreven. En naast lieve woorden hebben de zusters ook informatie erin geschreven die je normaal thuis kan terugvinden in je map van de kraamzorg, zoals gewicht en hoeveel ze heeft gedronken.”

Bijdragen zijn welkom

De kosten van het  couveusedagboek maken momenteel een flink deel uit van de krappe begroting van de vereniging.  Alle hulp is dus welkom! Klik hier voor meer informatie.

 

Bron: http://www.vakbladvroeg.nl/