22 september 2021

Drie genomineerden Kinderverpleegkundige Family Integrated Care 2021 bekend

De drie genomineerden voor de award Kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar 2021 zijn bekend. Het zijn Leane Compagne Spaling (KinderThuisZorg), Joyce Coolen-van Veggel (Elkerliek ziekenhuis) en Marieke Gijsbers (Radboudumc Amalia kinderziekenhuis). Op 1 oktober zal Hester Rippen, directeur van Stichting Kind en Ziekenhuis, de winnaar bekend maken en de award uitreiken. Dit gebeurt tijdens het Online symposium van Kinderverpleegkunde.nl.

Kind & Ziekenhuis gelooft in Family Integrated Care: een kind krijgt pas de beste zorg als kind en gezin meedoen, actief worden betrokken en volwaardig meebeslissen over de behandeling. Voor zorgprofessionals is regie delen soms nog een zoektocht. De award is voor die kinderverpleegkundige die Family Integrated Care in de praktijk wél helemaal omarmt. Die de regie zoveel mogelijk bij kind en ouders legt en ze volwaardige partners in de zorg laat zijn.

De kinderverpleegkundigen zijn aangemeld door kinderen, ouders en collega’s. De jury van Kind & Ziekenhuis heeft uit alle aanmeldingen drie genomineerden gekozen. De kinderverpleegkundige met de meeste stemmen zal op 1 oktober de award in ontvangst mogen nemen en zich een jaar lang Kinderverpleegkundige Family Integrated Care van 2021 mogen noemen.

Kind & Ziekenhuis bevordert al bijna 45 jaar kindzorg vanuit het perspectief van het kind en de ouders.

Meer informatie over de verkiezing van de Kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar: klik hier.

Meer informatie over het symposium: Online symposium Kinderverpleegkunde.nl.

De 3 genomineerden

Leanne Compagne Spaling

Leane Compagne Spaling – KinderThuisZorg

Joyce Coolen-van Veggel

Joyce Coolen-van Veggel – Elkerliek ziekenhuis

Marieke Gijsbers

Marieke Gijsbers – Radboudumc Amalia kinderziekenhuis

Leane Compagne Spaling – KinderThuisZorg

Waarom is zij dé kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar 2021?

“Leane laat zien hoe je Family Integrated Care vormgeeft in de praktijk. Ze gaat ervan uit dat elk gezin uniek is en houdt rekening met de behoeften van het hele gezin. De zorg rondom kind en gezin stopt niet op het moment dat Leane de voordeur achter zich dicht trekt. Als kinderverpleegkundige in de extramurale setting werkt Leane samen met de andere betrokken zorgprofessionals toe naar de beste zorg voor het kind en gezin. Ze heeft daarbij oog voor alle vier de leefdomeinen, dus niet alleen het medische aspect, en brengt dit ook onder de aandacht bij anderen. Leane houdt de focus op kind en gezin, en handelt daarbij als het ware dwars door alle schotten heen.”

Joyce Coolen-van Veggel – Elkerliek ziekenhuis

Waarom is zij dé kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar 2021?

“Joyce betrekt ouders vanaf de geboorte nadrukkelijk bij de dagelijkse zorg voor hun kind. Ze gaat daarbij uit van hun wensen en verwachtingen. Joyce houdt daarbij wel de kaders van haar professionele standaarden aan, en legt indien nodig uit aan de ouders waarom bepaalde keuzes kunnen worden gemaakt. Ze is warm voorstander van samen beslissen en past dit toe in het voorlichten en adviseren van ouders. Joyce heeft ook oog voor het psychosociale aspect bij ouders, vraagt indien nodig dóór en denkt mee over eventuele ondersteuning en door maatschappelijk werk of psycholoog. Ze begeleidt ouders naar huis, in die zin dat ze oog heeft voor de thuissituatie en de voorzieningen die voor thuis geregeld moeten worden.”

Marieke Gijsbers – Radboudumc Amalia kinderziekenhuis

Waarom is zij dé kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar 2021?

“Marieke is zoveel meer dan een kinderverpleegkundige. Ik heb dat van dichtbij mogen meemaken. Kinderpalliatieve zorg is een enorm verdrietig onderdeel van de kindergeneeskunde. Als ik met Marieke over haar werkzaamheden praat, voel ik haar passie, liefde, betrokkenheid en bezorgdheid. Maar ik voel vooral haar vastberadenheid om het kind een fijn en comfortabel levenseinde te bezorgen. Wat dat betreft is niets te veel, te gek, te egoïstisch, te vreemd of te moeilijk voor Marieke. Zij heeft een hart dat niets of niemand veroordeelt. Hierdoor durven ouders en andere naasten van het kind eerlijk te vertellen hoe zij erin staan. Voor deze unieke vorm van toewijding heb ik echt heel veel bewondering, en dat mag gezegd worden.”

*citaten afkomstig uit de aanmeldingen