29 september 2022

Drie genomineerden Kinderverpleegkundige Family Integrated Care 2022 bekend

De drie genomineerden voor de award Kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar 2022 zijn bekend. Het zijn Myriam Franco (Kempenhaeghe), Marian Koop (Marian Koop Verpleegkundige zorg) en Hilda Rip – Mekelenkamp (LUMC Willem-Alexander Kinderziekenhuis). Binnenkort zal Stichting Kind en Ziekenhuis de winnaar bekend maken en de award uitreiken.

De jury van Kind & Ziekenhuis heeft uit alle aanmeldingen drie genomineerden gekozen. De kinderverpleegkundige met de meeste stemmen mag op een nader te bepalen datum in oktober de award in ontvangst nemen en zich een jaar lang Kinderverpleegkundige Family Integrated Care van 2022 noemen.

De kinderverpleegkundigen zijn aangemeld door kinderen, ouders en collega’s. In de kaders hieronder een aantal fragmenten uit de aanmeldingen die de drie genomineerden karakteriseren.

Meer informatie over de verkiezing van de Kinderverpleegkundige Family Integrated Care van het jaar: klik hier.

Hilda Rip - Mekelenkamp

Hilda Rip – Mekelenkamp (LUMC Willem – Alexander Kinderziekenhuis)

Marian Koop

Marian Koop (Marian Koop Verpleegkundige zorg)

Myriam Franco

Myriam Franco (Kempenhaeghe)

Myriam Franco – Kempenhaeghe

“Myriam is een fantastische verpleegkundige en persoonlijk begeleider op de kinderwoongroep ’t Sandt 2 van epilepsiecentrum Kempenhaeghe. Ze heeft heel veel ervaring in de speciale zorg voor kinderen met ernstige vormen van epilepsie. Er zijn veel goede kinderverpleegkundigen maar Myriam springt er echt uit. Geen enkel onderwerp, hoe gevoelig ook, is onbespreekbaar.”

“Onze dochter heeft op tweejarige leeftijd een hartstilstand gekregen en is daar zeer slecht uitgekomen (ZEVMB) met heel veel epilepsie. Inmiddels woont ze al drie jaar op Kempenhaeghe en is Myriam haar begeleider. Met haar berg aan ervaring heeft ze ons geholpen keuzes te maken, die we anders misschien niet of anders hadden gemaakt.”

“Ik draag Myriam vooral voor omdat ze mij ondersteunt met mijn levensvragen over de kwaliteit van het leven van onze dochter. Als een kindje ZEVMB is, dan vraagt dit veel zorg, maar het vraagt ook op een andere manier naar het leven te kijken. Op een andere manier te kijken naar wat kwaliteit van leven is, streven naar comfort. Waar de meeste mensen tijdelijk iets voor ons betekenden, bleef Myriam aan onze zijde staan om ons hierin te begeleiden.”

Marian Koop – Marian Koop Verpleegkundige zorg

“Marian is bij ons thuis de rots in de branding. Ze ziet hoeveel taken we hebben om alle zorg rondom onze zorgintensieve zoon rond te krijgen. Marian is de schakel om ons zoveel mogelijk te ontlasten, niets is teveel voor haar. Ze pakt zelfstandig zaken op zonder dat wij het gevoel hebben de regie te verliezen. Daarnaast geeft ze een hoop liefde aan onze zoon en zijn zus. Zonder haar hadden wij onze zoon niet thuis kunnen houden en had ik mijn werk niet kunnen hervatten.”

“Marian ontzorgt op alle vlakken en ontwikkelt daarbij ook nog een hele sterke band met het kind en het gezin. Ze is enorm betrokken, maar kan ook haar afstand houden. Van alle zorgverleners die wij in tien jaar tijd hebben ontmoet, steekt ze er echt met kop en schouders bovenuit. Marian heeft zoveel ervaring en deskundigheid dat ze, als een van de weinigen, echt alles kan overnemen. Zo kon ze bijvoorbeeld voor ons waarnemen bij een artsenbezoek of een nacht in het ziekenhuis slapen.”

“Als onze dochter Marian ziet, kijkt ze haar altijd even ‘echt’ aan. En als ze dan liedjes zingt, wordt ze helemaal blij van haar!”

Hilda Rip – Mekelenkamp – LUMC Willem – Alexander Kinderziekenhuis

“Hilda is een steengoede hematologie-kinderverpleegkundige die in de praktijk scherpzinnig, betrokken en liefdevol acteert. Ze past van nature de uitgangspunten van family integrated care toe in haar zorgverlening. Ook probeert ze dit over te dragen. Ze daagt je uit om vanuit een ander perspectief naar de zorg te kijken die wij leveren. Dit doet ze op een prettige en betrokken manier.”

“Daarnaast bevordert Hilda het family integrated care denken ook op organisatorisch vlak. Zo heeft ze in 2016 het KinderComfortTeam opgezet voor kinderen met een levensduur verkortende of levensbedreigende ziekte. In 2017 zette ze onze KinderAdviesRaad op en ze wil ze zich gaan inzetten voor een OuderAdviesRaad.”

“Hilda is geïnteresseerd in het kind en heeft oog voor het gezin eromheen. Het voelt makkelijk en laagdrempelig om met haar over heel moeilijke onderwerpen te praten, ze is kundig en lief. Onze dochter is overleden en nog belt ze af en toe om te vragen hoe het met ons gaat, dat is echt heel fijn! En eerlijk ik heb ook wel eens gedacht, ze zou een prijs moeten winnen.”