Verrast was ze, toen ze hoorde dat ze gewonnen had. “Er zijn zoveel mensen die enorm goed werk doen en dat ik dan deze titel mag dragen, vind ik heel bijzonder” aldus een bescheiden Godelief van den Aker die is verkozen tot Kinderverpleegkundige Family Integrated Care 2019. Ze werkt in het Brabantse Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis.
Het is een indrukwekkende opsomming: kinder- neonatologieverpleegkundige, docent verpleegkunde, Video Interactie Begeleider en voorzitter van de werkgroep van Family Centered & Integrated Care uit het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis. Het is duidelijk dat Van den Aker al jaren bezig is om ouders volledig partner in de zorg te laten worden.
Afstemmen
Van den Aker: “Als ik aan het werk ben dan ben ik familiegericht, respectvol. Ik overleg met ouders hoe ze aangesproken willen worden. Ik klop op de deur van hun kamer, en wacht met naar binnengaan tot ik welkom ben. Ik ben de hele dag bezig met afstemmen. Het zijn kleine dingen met een groot effect. Ouders vinden het fijn om zo benaderd te worden. Ze voelen de vrijheid om zelf de regie te houden en keuzes te maken, maar weten ook dat ze bij mij terecht kunnen voor hulp.”
Zelf hun kindje uit de couveuse halen, zelf een luier verschonen, zelf sondevoeding geven.
Van den Aker laat studenten van verpleegkunde-opleidingen onderzoek doen naar Family Integrated Care (FIC), zodat ze met de werkwijze bekend raken. “Het is een andere manier van werken, van vragen stellen. Je moet een stapje terugdoen. Dat kan spannend zijn en er was in het begin dan ook veel weerstand. Gelukkig is inmiddels uit onderzoek gebleken dat FIC werkt. Dat de handen van ouders, óók in het ziekenhuis, nog altijd het belangrijkst zijn. Ouders geven veiligheid, en zorgen ervoor dat kinderen zich comfortabel voelen. Nu we dat weten, proberen we ouders vanaf het begin zoveel mogelijk zelf te laten doen. Zelf hun kindje uit de couveuse halen, zelf een luier verschonen, zelf sondevoeding geven. Wij als verpleegkundigen zijn er om hen waar nodig, te informeren en te coachen. En dat laatste dan vooral met de handjes op de rug.”
Op de vraag wat de basis is van FIC heeft ze een helder antwoord: “Steeds in gesprek gaan met ouders. Continue kijken wat de wensen van het gezin zijn. Luisteren naar hun feedback en daar ook van leren. Want zij geven waardevolle informatie over waar je nog in kunt verbeteren.”
Stichting Kind en Ziekenhuis door Florrie Walraven
Wie wordt Kinderverpleegkundige ‘Family Integrated Care’ van het jaar 2020?
Ben jij, ken jij of werkt bij jouw zorgorganisatie dé Kinderverpleegkundige ‘Family Integrated Care’ van het jaar?
Nomineer deze persoon voor de Kinderverpleegkundige ‘Family Integrated Care’ van het jaar 2020!