3 mei 2017

Groeiende belangstelling voor kinderhypnose in de medische setting en Positief ondersteunend praten

Wat wil je als hulpverlener graag meewerken aan het vermogen tot herstel van de kinderen die je verzorgt of in ieder geval het kind en ouders handvatten geven om deze moeilijke, stressvolle en spannende tijd goed door te laten komen. Medische kinderhypnose verheugt zich in groeiende belangstelling binnen de kindergeneeskunde in Nederland, ondermeer dankzij recent nationaal en internationaal onderzoek. Dit heeft geleid tot een toename van interesse voor het gebruik van hypnotische technieken, vooral voor beïnvloeding van acute pijn en angst voor en tijdens ingrepen alsook in de behandeling van chronische aandoeningen.

Het is mogelijk om de focus te verleggen door ander taalgebruik. Positief ondersteunend praten dat ik zie als de basis van hypnose is een communicatieve procedure ter ondersteuning van -medische- ingrepen. Positief ondersteunend praten is het effect van taal op angst en pijn voor en tijdens medische ingrepen, verzorging en behandeling. Het is een aanvulling op reeds toegepaste ontspannings- en afleidingstechnieken. Met Positief ondersteunend praten heb je een extra middel om een kind te laten ontspannen. Dit kun je kinderen zelf aanleren zodat ze zelf tools hebben als het nodig is. Hoe mooi is dat! Positief ondersteunend praten wordt momenteel geïmplementeerd en steeds meer toegepast in het UMC Groningen op de kinderafdelingen en op de polikliniek, waar ik werkzaam ben.

Hypnose gaat verder en is een toestand van geconcentreerde aandacht, waardoor men zich losmaakt van de uitwendige omgeving en opgaat in een innerlijke wereld. Deze toestand noemt men ook wel ‘trance’. In wezen is er geen verschil tussen dergelijke alledaagse trances en de hypnotische trance. Hypnose is dus geen opzienbarend verschijnsel. Denk als voorbeeld maar eens dat je een boek leest en zo opgaat in het verhaal dat je niemand de kamer in hoort komen. Hypnose wordt ingezet in de kinderkliniek van het UMCG als behandeling door behandelaars om klachten te laten verminderen of zelf te laten verdwijnen.

De toverhandschoen

Wat er uitgelegd wordt in dit filmpje, kun/mag je pas toepassen na het doen van de cursus. Het lijkt heel erg makkelijk en toch luistert het erg nauw als je dit doet bij een kind. Het gaat om de hypnotische woorden die maken dat het werkt!

Hypnoord: Medische Hypnose Noord

Er zijn gelukkig veel kinderen waarbij een ziekenhuisopname of polikliniek bezoek niet nodig is. Deze kinderen help ik dan ook vanuit mijn praktijk Hypnoord. Hypnoord is mijn praktijk voor medische hypnose. Ik ben verpleegkundige en pas medische hypnose toe. Daarnaast geef ik presentaties, training en advies over hypnose, comfort talk en taalgebruik in de medische setting. Volwassen patiënten hebben door positieve verhalen de weg naar mijn praktijk inmiddels ook gevonden.

Elroly Groeneveld

Elroly Groeneveld, Medische Hypnose Noord
info@hypnoord.nl

Meer informatie:
www.hypnoord.nl
www.medischehypnose.nl
www.nvvh.com

Boeken:
P.Cohen; Hypnosis and hypnotherapie with children, 2011
L.Hudson; Scripts & strategies in hypnotherapy with children, 2013
A.Fleming, Pijn en het brein, 2016