Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een babydekentje ontwikkeld dat de lichaamswarmte, geur en hartslag van vader of moeder vastlegt: de Hugsy. Te vroeg geboren kinderen zouden in het dekentje ontspannen en zich daardoor beter ontwikkelen. Hugsy wordt nog getest en komt waarschijnlijk rond 2019 op de markt. De eerste resultaten lijken veelbelovend.
Te vroeg geboren kinderen ervaren veel pijn en stress. Ze komen tot rust door buidelen: huid- op huidcontact met een ouder. Het heeft een positief effect op hun ademhaling, hartslag, hersenontwikkeling, gewicht en slaappatroon. De kinderen hechten beter aan hun ouders en kunnen eerder naar huis. In veel ziekenhuizen kunnen ouders buidelen met hun kindje, maar er komt altijd een moment waarop het terug moet in de couveuse. De hartslag, geur en warmte van de ouder vallen weg en het positieve effect van het buidelen wordt ondermijnd. Doel van Hugsy is daarom het verkleinen van de overgang tussen buidelen en couveuse, zodat het kind zich veilig en ontspannen blijft voelen.
Hugsy is een schattig zacht wikkeldekentje met oortjes, gemaakt van katoen en andere natuurlijke vezels. De ouder kan het kindje eronder leggen en de uiteinden onder zijn of haar oksels stoppen. Tijdens het buidelen neemt het dekentje de lichaamswarmte en -geur op van degene die het kindje vasthoudt en wordt via een sensor om een vinger zijn of haar hartslag vastgelegd. Als het kindje teruggaat in de couveuse, blijft het in het dekentje gewikkeld, zodat het geen last meer heeft van temperatuurschommelingen. Ook in de couveuse ligt het in de Hugsy. Het hoort en voelt heel subtiel de hartslag van degene waardoor het net werd vastgehouden, ruikt dezelfde lichaamsgeur en wordt ongeveer op dezelfde manier ondersteund.
Doel van Hugsy is het verkleinen van de overgang tussen buidelen en couveuse
De eerste test met Hugsy is positief verlopen. Het dekentje werd acht dagen uitgeprobeerd bij twintig te vroeg geboren baby’s in Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven. Zowel ouders als verpleegkundigen vonden het zo’n goede ervaring, dat ze er het liefst direct mee wilden doorgaan. Dat kon helaas niet, vertelt Jody van den Tillaart van Hugsy. Het dekentje moet eerst verder ontwikkeld worden om de effecten wetenschappelijk te kunnen aantonen en te voldoen aan de eisen die worden gesteld aan een medisch product. De resultaten van de test worden nog geanalyseerd, maar in oktober 2017 start in elk geval een vervolgtest in MMC en een ander ziekenhuis.
Van den Tillaart: ‘We hebben het dekentje op een paar punten aangepast. De warmteregulatie van het textiel is verbeterd en we hebben overbodige details verwijderd. In de tweede test willen we kinderen de hele ziekenhuisperiode in de Hugsy laten liggen. We onderzoeken of ze sneller aankomen dan kinderen die niet in de Hugsy liggen en of de opnameperiode in het ziekenhuis korter is. Op verzoek van ouders ontwikkelen we ook een dekentje voor thuis. Als te vroeg geboren baby’s naar huis gaan, kunnen ze nog lange tijd prikkelbaar, onrustig en heel gevoelig zijn. We denken dat Hugsy ook thuis negatieve prikkels kan verminderen.’
Meer informatie vind je op Hugsy