19 januari 2017

JBZ onderscheidt zich op het gebied van kindgerichte zorg: 5 Smileys!

Als eerste ziekenhuis van Nederland heeft het JBZ alle vijf keurmerken voor ziekenhuizen van Stichting Kind en Ziekenhuis in de wacht gesleept. De Kinderafdeling, Dagbehandeling Kinderen, Spoedeisende Hulp, Kraamafdeling én Polikliniek & Eerstelijns Kindzorg zijn door de onafhankelijke patiëntenorganisatie beloond met een zogenoemde ‘Smiley’.

Kind & Ziekenhuis reikt Bronzen, Zilveren en Gouden Smileys uit aan zorgorganisaties die in het bijzonder rekening houden met de behoeften van jonge patiënten. Denk hierbij aan het serieus nemen van angst en stress en het zoveel mogelijk voorkomen van pijn. Toekenning van de keurmerken vindt plaats na een visitatieproces en/of een schriftelijke procedure.

Gisteren (woensdag 18 januari 2017) ontving de Polikliniek & Eerstelijns Kindzorg van het JBZ de Bronzen Smiley. Daarmee is het ziekenhuis als eerste van Nederland in elke categorie van Kind en Ziekenhuis "onderscheiden. De Smiley Polikliniek & Eerstelijns Kindzorg is ontwikkeld om de kindgerichte zorg vanuit het perspectief van het kind en de ouders te stimuleren en te bevorderen op polikliniekafdelingen van ziekenhuizen, zelfstandig behandelcentra, Centra voor jeugd en gezin, eerstelijns (diagnose-)centra, tandartspraktijken en huisartspraktijken. “Als medewerkers van ons ziekenhuis zijn we er het meest trots op dat deze waardering komt van kinderen en hun ouders,” zegt Jaap de Witte, kinderarts en Medisch Manager Kindergeneeskunde.

De Kinderafdeling, Dagbehandeling Kinderen, Spoedeisende Hulp en Kraamafdeling van het JBZ zijn al langere tijd in het bezit van een Smiley. De laatste twee afdelingen zijn zelfs beloond met het predicaat ‘Gouden Smiley’. Op die afdelingen is er sprake van een continue ervaringsmonitor onder kinderen en hun ouders. De Spoedeisende Hulp van het JBZ kreeg eind vorig jaar de Zilveren Smiley. Voor kraamafdelingen en de Polikliniek & Eerstelijns Kindzorg reikt Kind en Ziekenhuis enkel de Bronzen Smiley uit.

Kind & Ziekenhuis controleert geregeld of de kindgerichte zorg op de beoordeelde afdelingen op peil is gebleven. Een compleet overzicht van de uitgereikte Smileys is te vinden op www.kindenziekenhuis.nl en op www.zorgkaartnederland.nl