2 maart 2021

Keuzehulp amandelen verwijderen

Amandelen zijn lymfeklieren die helpen om virussen en bacteriën te bestrijden. Vooral neus- en keelamandelen worden bij een ontsteking dikker. De klieren kunnen hierdoor ook dik worden en pijn gaan doen. Bij de neusamandel kan dit zorgen voor een voortdurende of telkens optredende verkoudheid met een vieze neus. Bij de keelamandel gaat slikken dan moeilijk en doet pijn. Dit noemen we ook wel keelontsteking. Meestal gaat een ontsteking van de amandelen binnen 1 week vanzelf over. Bij sommige kinderen duurt de ontsteking veel langer.

Wanneer is het gewenst om amandelen te verwijderen?

Houden de klachten aan? Komen ze regelmatig terug? Of werkt de medicatie niet of niet voldoende? Dan kan het verstandig zijn om de amandelen te verwijderen. Vanzelfsprekend hangt het hierbij van de klachten af, of alleen de neusamandel of zowel keel- als neusamandelen verwijderd zullen worden.

De leeftijd van het kind speelt eveneens een rol, hoe jonger het kind hoe terughoudender jouw arts zal zijn. Een absolute leeftijdsgrens is er echter niet, de ernst van de klachten is en blijft de belangrijkste factor.

Keuzehulp amandelen verwijderen bij kinderen

Om je te helpen bij het maken van een beslissing is er een ‘keuzehulp amandelen verwijderen bij kinderen’ gemaakt, waaraan Kind & Ziekenhuis een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Deze keuzehulp bedoeld als hulpmiddel om te beslissen wat voor jouw kind de beste keuze is.

Bekijk de keuzehulp amandelen verwijderen bij kinderen

Bron: kno.nl