27 januari 2016

Kindertheater tovert lach op gezichten patiëntjes

Ieder kind moet gewoon kind kunnen zijn. Dat klinkt logisch, maar is het niet. Een kind dat (chronisch) ziek is wil dolgraag weer fietsen, spelen, gewoon beter zijn. Bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) doen ze er alles aan om kinderen even te laten vergeten dat ze ziek zijn.

Jaarlijks bezoeken bijna 50.000 kinderen tussen de 0 en 18 jaar met hun ouders het WKZ. Zo’n vijfduizend daarvan worden voor korte of langere tijd opgenomen. Elke dag werken de medewerkers met hart en ziel om de best mogelijke zorg te bieden. Ze doen er alles aan om het verblijf, ondanks alles, zo prettig mogelijk te maken. Daarbij draait het niet alleen om medische zorg, maar ook om zieke kinderen een moment van afleiding en plezier te geven.

Even vergeten ziek te zijn

Het WKZ heeft een prachtig, eigen theater: Kindertheater De Hoge Hoed. In het kindertheater worden wekelijks theatervoorstellingen en activiteiten zoals dans, dieren knuffelen of een workshop  georganiseerd voor alle opgenomen kinderen. Ook hun ouders, broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes zijn van harte welkom. Het is een welkome afleiding: even weg van de afdeling, weg van vervelende onderzoeken.

Als kinderen niet naar het theater kunnen, dan halen ze het theater naar de kinderen. De voorstellingen worden altijd via een intern televisiekanaal (WiKi-TV) uitgezonden zodat de kinderen die niet naar het kindertheater kunnen komen de voorstellingen vanuit hun bed kunnen beleven.

Tom, 4 jaar:

“Ik voel mij beter, als ik een voorstelling bezoek in het Kindertheater van het Wilhelmina Kinderziekenhuis”

De kinderen waarderen het theater enorm, het geeft afleiding en het helpt in het herstel. ‘Wij willen graag dat kinderen niet bezig zijn met hun ziekte, maar met dansen, koekjes bakken of wat dan ook. Wij geloven dat dat ertoe bijdraagt dat kinderen zich vanzelf beter gaan voelen’, aldus Ewout Tuyt, coördinator van het kindertheater.

Groot hart voor kinderen

Specialistische ziekenhuiszorg voor kinderen is heel kostbaar. Uit de reguliere financieringsstromen worden artsen, verpleegkundigen, apparatuur en andere basisvoorzieningen betaald. Voor de extra’s, zoals het kindertheater, werven de Vrienden van het Wilhelmina Kinderziekenhuis geld. ‘Wij zijn trots op het kindertheater en het past in de ambitie van het WKZ om de beste zorg te willen geven aan zieke kinderen’, legt Susan Olde Kalter van Vrienden WKZ uit. ‘Voor ouders is het geweldig als ze in het theater een lach op het gezicht van hun kinderen zien’.

Dit is een bijdrage van Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht. De Vrienden financieren projecten die het verblijf van kinderen en hun ouders in het ziekenhuis veraangenamen. Deze projecten kunnen niet worden betaald uit het reguliere zorgbudget maar worden toch gerealiseerd door de inzet van Vrienden WKZ. Meer informatie? Klik hier!