7 december 2015

Kinderverpleegkundigen op de SEH brengen kennis mee naar de kindergeneeskunde

Kinderen hebben bijzondere aandacht nodig, ook als ze binnenkomen op de spoedeisende hulp. Daarom is overdag en ’s avonds altijd een kinderverpleegkundige aanwezig op de spoedeisende hulp van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.

De verbouwing van de spoedeisende hulp (SEH) in 2012 was aanleiding voor grote veranderingen. Kinderen kregen hun eigen SEH-Kids, een apart deel van de afdeling waar ze niet worden geconfronteerd met andere zieke patiënten. De kamers zijn kindvriendelijk ingericht en er staan zo weinig mogelijk medische apparaten. Kinderverpleegkundigen zijn ingewerkt op de SEH en andersom hebben de SEH-verpleegkundigen geleerd over de aanpak van kinderziekten.

Opleiding

Die samenwerking heeft goed uitgepakt voor zowel kinderen als verpleegkundigen en de organisatie, zeggen Dineke Hofman en Monique Schouten. Hofman is hoofd zorgteam SEH, Schouten is hoofd zorgteam Kindergeneeskunde. Een team van zeventien kinderverpleegkundigen werkt nu zowel op de SEH als op de afdeling kindergeneeskunde. Ze hebben onder meer de training ‘Opvang vitaal bedreigde kind’ gedaan om meer kennis te krijgen over acute opvang van kinderen. Elke verpleegkundige moet minimaal drie diensten per maand op de SEH-kids draaien. Andersom hebben SEH-verpleegkundigen intern klinische lessen Kindergeneeskunde gevolgd. Ook de kinderartsen en SEH-artsen zijn beter gaan samenwerken. Een SEH-arts kan nu de eerste opvang van een ziek kind doen als er geen kinderarts is. Daarna neemt de kinderarts de zorg over.

Waardevol

De kinderverpleegkundigen die op de SEH werken zijn enthousiast over de uitbreiding van hun taken, zeggen Hofman en Schouten. Ze worden in een eerder stadium bij de zorg betrokken en ervaren dat als waardevol. Verpleegkundigen die alleen op de afdeling kindergeneeskunde werken, missen soms de acute opvang. Voorheen gingen alle acuut zieke kinderen dag en nacht naar Kindergeneeskunde.

“De kinderverpleegkundigen die ook op de SEH werken, brengen veel kennis mee naar Kindergeneeskunde,” zegt Schouten. “Dat levert op de afdeling extra kwaliteit op en daar is iedereen blij mee.

Ook de SEH-verpleegkundigen hebben er vaardigheden en kennis bijgekregen, zegt Hofman. Ze zijn gewend om snel te denken en handelen, terwijl de kinderverpleegkundigen weten dat het soms beter is om even ‘met de handen op de rug’ af te wachten wat er gebeurt. Hofman: “Als een kind benauwd is, is het soms beter om eerst te observeren en te gaan bepalen wat de beste behandeling is omdat de benauwdheidsklachten kunnen verergeren als je het kind te veel prikkelt.”

Groei

Doordat de verpleegkundigen veel van elkaar leren wordt er meer zorg op maat gegeven, en dat komt kinderen ten goede. Vernieuwingen worden op twee afdelingen tegelijk ingezet en verspreiden zich daardoor sneller. Ook het management is blij met de veranderingen. Verpleegkundigen krijgen meer mogelijkheden om nieuwe vaardigheden te leren en te groeien in hun werk. Daardoor is het mogelijk om ze langer te binden aan het ziekenhuis.

Schouten en Hofman hebben dan ook maar één advies aan ziekenhuizen die willen weten hoe ze de zorg voor het zieke kind geregeld hebben : “Kom bij ons kijken!”

Heleen Schoone

Ziekenhuis Rijnstate heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een Gouden Smiley voor de SEH gekregen. Gefeliciteerd Rijnstate! Ga ook voor een Smiley SEH!

Meer informatie over de SEH-Smiley?

Lees dit artikel of neem contact op met Denise Joseph via d.joseph@kindenziekenhuis.nl of 030 291 67 36. Zij kan alles uitleggen en het document Proces en Theorie toesturen. Of kijk op www.kindenziekenhuis.nl.

Bekijk de Criteria Smiley Spoedeisende hulp!