29 augustus 2018

Laat kinderen weten dat hun mening belangrijk is

Het kan moeilijk zijn om de juiste vragen te stellen als je bij de dokter bent, zeker voor kinderen. De kinderartsen van het Ommelander Ziekenhuis in Groningen brengen daarom sinds begin dit jaar de ‘3 goede vragen voor kinderen’ die in samenwerking met Stichting Kind en Ziekenhuis zijn ontwikkeld onder de aandacht van alle kinderen waarmee ze een afspraak hebben. De vragen moeten leiden tot een goed gesprek, een betere behandeling en mondiger patiënten. De meeste kinderen hebben nog wat hulp nodig om de vragen ook echt te stellen.

Dit voel ik, wat is het?

Wat kunnen we er allemaal aan doen?

Wat betekent dit voor mij nu en later?

Ieder kind dat voor een afspraak bij het Ommelander Ziekenhuis wordt uitgenodigd, krijgt de folder toegestuurd waarin drie vragen staan die ze in het gesprek met de arts kunnen stellen: ‘Dit voel ik, wat is het? Wat kunnen we er allemaal aan doen? Wat betekent dit voor mij nu en later?’ In de spreek- en wachtkamers hangen posters met de vragen en er liggen folders, zodat je het onderwerp bijna niet kunt missen. Kinderen kunnen dus heel goed voorbereid binnenkomen. Zijn ze dat ook? Bettina Auffahrt, kinderarts in Ommelander: “Een kleine groep kinderen heeft zich inderdaad beter voorbereid, maar het is nog niet de meerderheid. Sommige ouders wijzen hun kind op de vragen, maar bij de rest moeten we het zelf actief onder de aandacht brengen. Soms blijkt dat ze de vragen wel kennen, maar het moeilijk vinden om erover te beginnen omdat de hele situatie erg spannend voor ze is.”

Actieve rol spelen

Wat is volgens Auffahrt de waarde van het onder de aandacht brengen van de 3 goede vragen? “Het is belangrijk dat kinderen niet alles passief over zich heen laten komen maar echt een actieve rol spelen. Ze moeten weten dat het belangrijk is wat ze zeggen, dat er naar ze geluisterd wordt en dat wat ze zeggen gevolgen heeft voor de behandeling. Door te vragen of ze de folder hebben gezien en of ze het idee hebben dat de vragen beantwoord zijn, kunnen we ze daar een beetje bij helpen. Soms komen er dan verrassende dingen naar voren. Bijvoorbeeld waar het kind denkt dat de klachten vandaan komen en wat het zelf denkt te kunnen doen om beter te worden. Het verhaal van het kind is belangrijk om een goede indruk te krijgen en de juiste diagnose te stellen. Bovendien zijn er vaak meerdere behandelopties. Het is heel belangrijk om te weten wat het kind denkt dat werkt. Als artsen zit het in ons DNA om het kind centraal te stellen, maar de ouders zitten meestal naast het kind en hebben de neiging om het woord te voeren.”

Heleen Schoone

In 2017 zijn de 3 goede vragen voor kinderen ontwikkeld door Stichting Kind en Ziekenhuis, Patiëntenfederatie Nederland en Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. De vragen zijn getest in de ziekenhuizen Rijnstate Arnhem, Academisch Medisch Centrum Amsterdam, Bernhoven Uden en Ommelander Ziekenhuis Groningen

Lees ook het eerdere artikel 3 goede vragen voor kinderen

Bekijk de website 3 goede vragen voor kinderen

Eigen rubriek | Stichting Kind en Ziekenhuis