20 oktober 2022

Landelijke KAR-dag 2022 op zaterdag 19 november over zorg in je eigen omgeving

Nog een maandje en dan is het weer zover! Op zaterdag 19 november houdt Kind & Ziekenhuis voor de 7de keer de Landelijke KinderAdviesRaden-dag (ongeveer van 10.00 tot 13.00 uur). Voor de kinderen en jongeren van KinderAdviesRaden (KAR’s) in het hele land hét moment om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en een supergezellige dag te hebben met elkaar.

Wil je erbij zijn? Jouw KAR kan zich nu aanmelden via het aanmeldformulier. Je kunt ook mailen naar e.doganer@kindenziekenhuis.nl.

De dag vindt traditiegetrouw rond de Dag van de Rechten van het kind (20 november) plaats. Inmiddels zijn er in meer dan 30 ziekenhuizen en andere zorgorganisaties KinderAdviesRaden (KAR’s), en hun aantal groeit.

In deze raden laten kinderen en jongeren hun stem horen (en die van leeftijdgenoten) over de zorg aan kinderen. Ze geven advies en brengen zelf onderwerpen in. Ze zorgen dat de leiding naar kinderen luistert en dat er ook echt dingen veranderen.

Ontmoeten, leren en plezier hebben

De Landelijke KAR-dag is hét moment voor alle KAR-leden om elkaar te ontmoeten. Om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Leuk én belangrijk. Want dingen veranderen gaat vaak niet vanzelf. Zoals zorgen dat gesprekken met dokters goed gaan en dat je kunt meebeslissen over je behandeling

Verder is er altijd een inspirerende gast, bespreken de KAR-leden een belangrijk thema met elkaar en is er ruimte voor ontspanning en plezier. De dag wordt georganiseerd samen met de landelijke KinderAdviesRaad van Kind & Ziekenhuis.

‘Zorg in je eigen omgeving en samenwerken’

Heb je als kind ook een zorgbehoefte na het ziekenhuis of tijdens de revalidatie? Dan heb je recht op zorg die in jouw leven past. Voorop staat wat jij belangrijk vindt. Als het gaat om de zorg zelf, maar dus ook als het gaat om jouw leven. Zoals school, sport en leuke dingen doen met vriendjes en vriendinnetjes.

Daarom moet jou gevraagd worden: wat vind jij belangrijk? En moeten allerlei mensen, in de zorg en daarbuiten, samenwerken om de zorg voor jou goed te regelen. Samenwerken met elkaar, maar ook met jou en je gezin, en bijvoorbeeld de school en de sportclub. Daarom is dit jaar ‘zorg in je eigen omgeving en samenwerken’ het thema.

Hoe gebeurt dit in jouw ziekenhuis of revalidatiecentrum? Regelt jouw organisatie bijvoorbeeld dat school rekening houdt met jouw zorgbehoefte? Hoe kan jouw KAR dit bespreken met de leiding?

Na de KAR-dag brengt Kind & Ziekenhuis naar buiten hoe KAR-leden denken over dit thema. Als boodschap voor zorgverleners, beleidmakers en politici.

Digitaal en toch gezellig!

Door stijgende corona-besmettingen houden we de Landelijke KAR-dag ook dit jaar weer digitaal. Je ziet elkaar dus op schermen. Wij (van Kind & Ziekenhuis en onze gasten) zitten in een leuk aangeklede studio.

Vorig jaar en het jaar daarvoor deden we het ook digitaal. Beide keren was de dag een groot succes. Ook al is het natuurlijk het leukst als je elkaar in het echt ziet.

En de traditionele goodiebag krijgen alle deelnemers natuurlijk van tevoren thuisgestuurd!

  • Wil jij erbij zijn maar is jouw KAR nog niet aangemeld? Dat kan nu via het het aanmeldformulier.
  • Je kunt ook contact opnemen met jullie KAR-voorzitter of mail naar Esen Doganer, e.doganer@kindenziekenhuis.nl. Doe het uiterlijk maandag 24 oktober!
  • Benieuwd naar de vorige landelijke KAR-dagen? Lees en kijk:

Landelijke KAR-dag 2021 (over de overgang naar volwassenzorg)
Landelijke KAR-dag 2020 (over ziek, zorg en school)
Landelijke KAR-dag 2019 (over angst, pijn en stress)
Landelijke KAR-dag 2018 (over ‘bewegen’)

Langer geleden: www.kindenzorg.nl, zoek op Landelijke KAR-dag