13 april 2021

Helende klanken voor te vroeg geboren baby’s

Met gitaar en stem rust bieden aan te vroeg geboren baby’s op de NICU Intensieve zorgafdeling van het Universitair Medisch Centrum Groningen, dat is wat de Anne-Greet Ravensbergen het liefst doet. Tussen medische apparatuur en couveuses brengt deze 26-jarige muziektherapeut rust en ontspanning waarbij er even niet gedacht hoeft te worden aan leven en dood en wel of niet aanslaande behandelingen, maar waarbij alles even vergeten mag worden. In de documentaire Muziek voor de Allerkleinsten zal Anne-Greet op de voet worden gevolgd door documentairemaakster Sammie Leermakers.

Op de NICU (Neonatal intensive Care Unit) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt een veel te vroeg geboren baby de tijd om te groeien en zich te ontwikkelen, tijd die het in de buik niet kreeg. Maar waar je de rust van een babykamer zou verwachten is het op de afdeling druk en chaotisch. Door te kijken naar het kindje in de couveuse past muziektherapeute Anne-Greet tijdens haar muziektherapiesessies de livemuziek voortdurend aan, en met effect. “Hun saturatie stijgt, de hartslag verbeterd en soms verschijnt er een klein glimlachje op de lippen. Daar doe je het voor,” stelt ze. Deze therapeutische behandeling is een van de weinig vormen waarbij een kindje niet aangeraakt hoeft te worden. Het levert dus geen extra stress op. Het UMCG is tot nu toe het enige ziekenhuis in Nederland waar te vroeg geborenen muziektherapie kunnen krijgen.

Documentairemaakster en cameravrouw Sammie Leermakers (23) studeert dit jaar af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met haar documentaire Muziek voor de Allerkleinsten. Sammie focust zich op kleine, kwetsbare en persoonlijke onderwerpen waar een kleine groep mensen weet van heeft. “Baby’tjes hebben me altijd al geraakt,” vertelt Sammie. “Vroeger wilde ik dan ook kraamverzorgster worden. Het leek mij zo mooi, met kleine handelingen de start van het leven op gang helpen. Maar toen ik voor het eerst een camera in mijn handen hield, maakte mijn hart ook een sprongetje. Vanaf toen heb ik de keuze gemaakt om vol in het film-maken in te duiken. Toen ik tijdens het tv-kijken de beelden van Anne-Greet op de NICU zag werd ik meteen geraakt. Dit is het type verhaal waarnaar ik op zoek ben. En met deze documentaire komen beide interesses ook nog eens samen.”

Ze vult aan: “Toen ik Anne-Greet voor het eerst zag spelen stond mijn wereld voor even stil. Het zitten met een gitaar naast de couveuse was een ongewoon beeld maar tegelijkertijd was het zo mooi en zo simpel. Het voelde alsof ik iets speciaals had meegemaakt. Een bijzondere ervaring, een ervaring die ik wil laten groeien tot een verhaal dat gezien moet worden.”

In Muziek voor de Allerkleinsten neemt Sammie de kijker mee op de couveuseafdeling van het UMCG. De documentaire laat kijkers deelnemen aan de therapiesessies van Anne-Greet en de muziektherapeute volgen haar in haar gesprekken met ouders en collega’s. Welk effect denkt Anne-Greet met haar muziek te hebben op baby’s op de korte en lange termijn? En hoe kan muziektherapie in haar ogen een eigen plekje krijgen in de nationale behandeling van te vroeg geborenen?

Sammie: “Samen kunnen we dit kindje laten groeien.”

Muziek voor de Allerkleinsten wordt een muzikale, poëtische documentaire waarin muziek aantoont voor de verlichting van een toekomst te zorgen en waarin de wereld van de couveusekinderen en die van de grotemensenwereld elkaar kruisen. De muziek gaat het communicatiemiddel in de film zijn en er gaat weinig gesproken worden. Een bijzondere vorm maar ook een logische keuze aangezien baby’tjes zich nog niet kunnen uiten in woorden en ouders niet via woorden met het kersverse kindje kunnen communiceren. Baby’tjes kunnen al in de buik klanken en stemmen horen wat na de geboorte voor herkenning en geborgenheid zorgt.

Sammie Leermakers: “Natuurlijk zal het voor sommige ouders ook moeilijk zijn om deze documentaire te zien, maar ik hoop ze juist hiermee ook steun te kunnen bieden. Dat ik hen, en hun omgeving, kan laten zien dat er ook mooie momenten zijn op een afdeling als de NICU die je kan koesteren. Deze vorm van muziektherapie heeft helende krachten en kan op veel meer afdelingen toegepast worden dan nu alleen in Groningen.”

Crowdfundingscampagne

Sammie is een crowdfundingscampagne gestart om de documentaire te kunnen bekostigen: “Een film maken kost geld en dit kan ze niet alleen.” Op www.cinecrowd.nl/muziek-voor-de-allerkleinsten zie je dat deze mooie en bijzondere documentaire inmiddels gerealiseerd kan worden!

Meer informatie?

Neem een kijkje op de website

Volg de documentaire op Facebook

Meld je aan voor de nieuwsbrief