2 juni 2020

Nathaliesboekjes: Jij bent de ster in je eigen verhaal

Mijn naam is Nathalie en ik ben op een missie. De missie om de verhalen van de kinderen in ziekenhuizen te beschrijven. Een kind dat ziek is wil beter worden. Maar uit eigen ervaring weet ik dat ieder mens bovenal gezien wil worden. “Zie mij, zonder ziekte, zie mij, zie wie ik ben”, fluistert de ziel. Dat verhaal van zie wie ik nu ben in dit ziekenhuis met deze ziekte kan ik vertalen naar een boekje.

Tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis werd ik regelmatig in mijn bed door het ziekenhuis rondgereden voor onderzoeken. Ik hoorde dan letterlijk als ik door de gangen werd gereden de kinderen fluisteren: “Als je beter bent, kom je terug om onze verhalen op te schrijven. Om de mensen te laten herinneren dat onze oorspronkelijkheidsenergie nooit ziek is.”

Wanneer je op vakantie gaat, kun je een fotoboek maken van alle leuke momenten. Maar van een ziekenhuis zijn de foto’s vaak niet zo leuk. Terwijl het bijzonder belangrijke momenten in het leven zijn. Momenten waar wijze levenslessen geleerd worden. Daarom maak ik boekjes die gevuld willen worden met woorden en tekeningen van de verhalen die bij het kind en het ziekenhuis horen. Het boekje is een souvenir dat meereist zo lang het nodig is.

Wat ik maak is een boekje afgestemd op de energie die bij het kind hoort. Dit doe ik door kort met het kind of met één van de verzorgers te praten. Daarna maak ik het boekje en stuur ik het op. Vervolgens mag het boekje gevuld gaan worden met woorden, plaatjes, tekeningen, stickers enzovoort. Alles kan! Ik kan helpen met schrijven als dat wenselijk is. Maar ook kunnen papa en mama, broers, zussen en andere belangrijke mensen woorden schrijven of tekeningen maken in het boekje. Ieder boekje is anders, want ieder kind heeft zijn of haar eigen verhaal. Deze verhalen willen gehoord worden. Ze vragen om even stil te gaan zitten en te luisteren. Zodat je dit vervolgens kunt gaan schrijven, tekenen of plakken. Ze vragen om even niet met de ziekte bezig te zijn maar met het kind en zijn of haar unieke verhaal. Dat is waar ik met nathaliesboekjes tot wil uitnodigen. Ga samen stil zitten en schrijf, teken, plak zodat de tijd even stil staat en alles precies is zoals het nu is.

Wat ik in mijn boekje heb geschreven is wie ik de liefste arts vond, hoe het eerste hapje banaan smaakte, hoe het voelde als de bloeduitslag binnenkwam, hoe mijn moeder me steunde. Het zijn allemaal hele kleine momenten en vragen geweest die er voor hebben gezorgd dat ik zelf kon voelen dat ook dit moment weer verandert. Geen goed of fout. Geen ziek of beter. Luister naar de wijsheid van het kind, want daar kunnen wij als ouders zoveel van leren. Deze wijsheid inspireert om het leven te vieren en beleven. Ik hoop daar met nathaliesboekjes aan bij te dragen.

Wil je meer informatie, kijk op www.nathaliesboekjes.nl.