De nieuwste podcast van Kind bij de dokter gaat over buikgriep en het vaccin tegen het rotavirus. In de podcaststudio komen aan het woord Roxanne (moeder van Liam), kinderarts Gerdine Kamp, arts kindergeneeskunde Esther Kootstra en kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning-Verhagen.
Naar de podcast, de folder en de keuzehulp over buikgriep en het rota-vaccin
Buikgriep is een ontsteking van de maag en darmen, veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet. Buikgriep is besmettelijk: kinderen kunnen het bijvoorbeeld krijgen op het kinderdagverblijf of op school, als het speelt met een ander kind. Ook op vakantie (met name in warme landen) kunnen kinderen buikgriep oplopen, bijvrbeeld door besmet eten of drinken.
Buikgriep komt heel vaak voor. Bij de meeste kinderen gaat het vanzelf weer over, maar een probleem kan zijn dat jonge kinderen te veel vocht kwijtraken en uitdrogen. Soms is het dan nodig om extra vocht toe te dienen in het ziekenhuis.
Rotavirus en vaccin
Ongeveer de helft van de kinderen die vanwege uitdroging in het ziekenhuis worden opgenomen, is besmet met het rotavirus. Sinds kort is voor deze vorm van buikgriep een vaccin beschikbaar, dat via de mond kan worden toegediend. Kinderen zijn dan beschermd en krijgen geen of weinig klachten van een rotavirus-besmetting. Ook is de kans op een ziekenhuisopname veel kleiner.
Vanaf januari 2024 krijgen alle kinderen in Nederland via het Rijksvaccinatieprogramma de mogelijkheid zich te laten vaccineren tegen deze ziekte. De keuze is aan de ouders, het is geen verplichting.
Folder en keuzehulp
Op de website van Kind bij de dokter staat alle inhoudelijke informatie uit de podcast nog eens op een rij, die je ook kunt downloaden en uitprinten als folder. Ook vind je daar een keuzehulp, die ouders kunnen gebruiken bij het maken van een afweging over het wel of niet nemen van het rotavirus-vaccin.
Naar de podcast, de folder en de keuzehulp over buikgriep en het rota-vaccin
Over Kind bij de dokter
De informatie van Kind bij de dokter komt altijd tot stand in samenwerking met gespecialiseerde artsen, andere zorgprofessionals en patiëntenverenigingen. Dat garandeert de betrouwbaarheid. Een bezoekje aan de website van Kind bij de dokter is dan ook ideaal als voorbereiding op een gesprek met een zorgverlener, of juist om na afloop nog eens na te gaan hoe het ook alweer zit. De podcasts worden gemaakt op jeugdjournaal-niveau, zodat zowel kinderen als ouders ermee uit de voeten kunnen.
Ook voor zorgprofessionals
Daarnaast is Kind bij de dokter een aanrader voor zorgverleners die willen weten welke vragen bij kinderen en ouders leven en wat hun ervaringen zijn met de betreffende aandoening.
Kind bij de dokter en Kind & Ziekenhuis
Stichting Kind en Ziekenhuis werkt samen met Kind bij de dokter omdat de podcasts kinderen en gezinnen laagdrempelig toegang geven tot betrouwbare patiëntinformatie. De podcasts en de inhoudelijke (folder)teksten dragen bij aan een gelijkwaardige positie van kind en gezin in het zorgproces, en daarmee aan ‘samen beslissen’.
De podcasts en bijbehorende folders zijn te vinden via kindbijdedokter.nl en via soundcloud, spotify, apple podcast, sticher en google podcast.
De samenwerking tussen Kind & Ziekenhuis en Kind bij de Dokter wordt mede mogelijk gemaakt door het KIDZ-programma van ZonMw en de Patiëntenfederatie.