Hoe is het gesteld met de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen? Om hierachter te komen gebruikt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kwaliteitsindicatoren. Onlangs werden de indicatoren voor 2020 bekend. Twee verpleegkundigen aan het woord over de indicatoren waarbij zij betrokken waren. “Dat kinderen niet onnodig lang nuchter zijn voor een operatie, dat hopen we te bereiken.”
Marianne Hendriks-Mostert werkt als neonatologieverpleegkundige in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis en is betrokken bij de nieuwe indicator Nuchterbeleid bij kinderen. Het doel van deze indicator is om aandacht te vragen voor de problematiek rondom te lang nuchter zijn voor deze kwetsbare, soms onderbelichte, groep.
“Dat kinderen onnodig lang nuchter zijn voor een operatie komt te vaak voor. Dit heeft deels met informatie te maken. Al is het met de beste bedoelingen: ouders interpreteren het nuchterbeleid vaak anders dan het bedoeld is. Als een kind zich om zeven uur ’s ochtends moet melden in het ziekenhuis en om zeven uur ’s avonds naar bed gaat, denken sommige ouders: we wekken hem niet meer om een kleine maaltijd te eten. Het wordt al zo’n vermoeiende dag. Terwijl het kind juist wél nog een kleine maaltijd moet hebben. Het kan ook gebeuren dat een kind ’s ochtends nuchter in het ziekenhuis komt, maar door spoedgevallen tussendoor pas om acht uur ’s avonds aan de beurt is. Slecht voor het kind! Als kinderen te lang nuchter zijn verloopt het herstel langzamer. Het stofwisselingssysteem wordt totaal ontregeld.