Het OMT adviseerde het kabinet vorige week dat mensen met luchtwegklachten nog steeds zoveel mogelijk thuisblijven, zodat ze personen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie (welke dan ook) beschermen.
Om die reden wordt mensen met klachten ook aangeraden de handen te wassen, in de elleboog te hoesten en te zorgen voor ventilatie. Een communicatiecampagne moet mensen uitleggen waarom dit gedrag werkt en verstandig is, bij welke luchtweginfectie dan ook.
Gewone luchtweginfectie
Bij de publicatie vorige week van het 146ste OMT-advies over COVID-19 ontstond verwarring, omdat het OMT juist het tegenovergestelde leek te adviseren. Omdat COVID-19 geen epidemie meer is kan het als een ‘gewone’ luchtweginfectie worden beschouwd en zijn specifieke op corona gerichte maatregelen niet meer nodig, aldus het OMT.
Door dit nieuws viel minder op dat het OMT adviseerde om die coronaspecifieke maatregelen wel te vervangen door ‘ algemene adviezen die ook voor andere luchtwewginfecties gelden’. Die zijn: bij klachten zoveel mogelijk thuisblijven, contact vermijden met mensen met een kwetsbare gezondheid en je aan de hygiëneadviezen houden.
Ernstig ziek
“Het is belangrijk dat iemand met klachten die passen bij een luchtweginfectie zich realiseert dat zij/hij mogelijk besmettelijk is en dat er personen zijn die ernstig ziek kunnen worden van luchtwegvirussen,” aldus het OMT-advies.
OMT-lid en viroloog Marion Koopmans noemde het voor de NOS-radio ‘jammer’ dat die boodschap bij de publicatie van het OMT-advies verloren ging.
Niet de deur uit
Volgens Koopmans is de achterliggende gedachte dat we niet terug willen naar de situatie van voor corona, toen het voor velen normaal was om bij luchtwegklachten toch de deur uit te gaan. “Als het even kan, blijf dan gewoon thuis.”
Minister Kuipers heeft nog niet besloten of het kabinet de OMT-adviezen overneemt.
Naar het 146ste OMT-advies over COVID-19
Marion Koopmans op Radio 1: “Blijf bij klachten thuis als het even kan”