2 november 2021

Onderzoek: transgender jongeren goed in staat te beslissen over remmen puberteit

Jongeren met genderdysforie, een sterk gevoel van onvrede over het eigen geslacht, kunnen heel goed (samen met hun ouders) beslissen over een behandeling die de puberteit remt. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van het LUMC in Leiden en het Amsterdam UMC. De resultaten verschijnen deze week in het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Pediatrics.

Onvrede over het eigen biologische geslacht is vaak op jonge leeftijd al aanwezig. Bij de start van de puberteit kan dit zorgen voor stress en somberheid. Een behandeling met puberteitremmers onderdrukt de ontwikkeling van geslachtskenmerken als borstgroei (bij transjongens) en baardgroei en een lagere stem (bij transmeisjes). Het geeft jongeren de tijd om te bedenken of ze door willen gaan met geslachtsverandering, terwijl hun lichaam zich niet verder ontwikkelt richting het geslacht dat ze niet willen.

Verschillend gedacht

Onomkeerbare beslissingen zoals een behandeling met hormonen of chirurgie hoeven daardoor nog niet genomen te worden. Het idee bestaat dat jongeren die beslissingen op latere leeftijd beter kunnen maken. Over de vraag of pubers wel in staat zijn te beslissen over het onderdrukken van de puberteit, wordt in de samenleving verschillend gedacht. In sommige landen is de toegang voor transgender jongeren tot deze behandeling zelfs beperkt.

Doel van de studie was om na te gaan of transgender jongeren in staat zijn een afgewogen beslissing te nemen over het starten met puberteitremmers. Zo’n behandeling is weliswaar omkeerbaar (als je stopt met de remmers gaat de ontwikkeling van de geslachtskenmerken weer door), maar er zijn ook nadelige gevolgen rond het gebied van bijvoorbeeld botopbouw, groei en vruchtbaarheid. Hiervan moeten de jongeren zich bewust zijn.

Wilsbekwaam

De studie vond plaats onder 74 jongeren tussen 10 en 18 jaar die onder behandeling waren bij een genderkliniek. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 90 procent van de jongeren na een zorgvuldig diagnostisch traject wilsbekwaam was als het ging om de te nemen beslissing. Wilsbekwaam betekent dat je de informatie over de aandoening en behandeling begrijpt, dat je kunt redeneren over de gevolgen en dat je op deze manier een afgewogen besluit over de behandeling kunt nemen.

Het onderzoek werd gedaan door Lieke Vrouenraets en Martine de Vries van het LUMC, Annelou de Vries en Anna van der Miesen van Amsterdam UMC en Irma Hein van jeugdhulporganisatie Levvel.

Ingrijpende medische beslissing

“Transgender jongeren nemen vaak op jonge leeftijd een ingrijpende medische beslissing. Deze studie laat zien dat zij in staat zijn om op jonge leeftijd wilsbekwaam zo’n besluit te nemen. Deze kennis kan helpen om (inter)nationaal de behandelstandaard verder te brengen”, aldus Lieke Vrouenraets op de websites van het LUMC en het Amsterdam UMC.

Naar het nieuwsbericht op de website van LUMC.

Naar de publicatie in Pediatrics.

Bron: LUMC