12 februari 2019

Oplossingen voor het tekort aan kinderverpleegkundigen | Deel 3

Extra opleiden in het Diakonessenhuis

Het Diakonessenhuis in Utrecht lost het tekort aan kinderverpleegkundigen op met een nieuwe manier van opleiden. Het aantal leerling-kinderverpleegkundigen is verhoogd van twee tot vier naar twaalf per jaar. Leerlingen komen direct in dienst van het ziekenhuis. Er is twee keer meer belangstelling dan het aantal opleidingsplaatsen.

Het Diakonessenhuis heeft voortdurend vacatures voor kinderverpleegkundigen, zowel gediplomeerd als in opleiding. Anouk Grootenhuis is teammanager op de afdeling kindergeneeskunde. Wat betekent het tekort aan kinderverpleegkundigen voor de kindzorg in het ziekenhuis? Grootenhuis: “Dat we bedden moeten sluiten omdat we het niet redden met het personeel. Als er geen plaats is, zoeken de kinderartsen eerst een plek in de regio Utrecht en daarna in de rest van het land. Dat lukt altijd. We hebben het afgelopen jaar wel één keer een kind naar Maastricht moeten laten gaan.”

Leerwerkunit

Om het tekort aan kinderverpleegkundigen op te lossen, is het Diakonessenhuis eind 2017 gestart met opleiden in een leerwerkunit. Wat houdt dat in? Laurie van den Nieuwendijk, praktijkopleider en kinderverpleegkundige: “Traditioneel lopen leerlingen voor hun specialisatie stage in het ziekenhuis, maar wij nemen de leerlingen direct als werknemer aan. We hebben per dienst één gediplomeerde kinderverpleegkundige die drie leerlingen coacht. Elke leerling heeft maximaal vier patiënten onder haar hoede. De coach doet zelf geen directe verpleegkundige zorg meer en is helemaal vrij om met de leerling mee te kijken, samen vaardigheden te oefenen, patiënten te beoordelen en opdrachten na te kijken. Dat is een grote verandering. Voorheen stonden de gediplomeerde kinderverpleegkundigen zelf aan het bed, nu hebben ze vaker een coachende rol. Ze zijn wel eindverantwoordelijk voor de zorg.” Op de afdeling werken ook altijd gediplomeerde kinderverpleegkundigen voor kinderen die complexe zorg nodig hebben.

Verleiden

Alleen extra mensen opleiden is niet voldoende, zegt Grootenhuis. Gediplomeerde kinderverpleegkundigen kunnen overal aan de slag en moeten dus verleid worden om te blijven. Van den Nieuwendijk: “Dat doen we door medewerkers de gelegenheid te geven zich te blijven ontwikkelen. Ze kunnen bijvoorbeeld specialisatieopleidingen voor neonatologie volgen, scholing voor verpleegkundig leiderschap en coaching.” Blijven medewerkers daardoor langer bij het Diakonessenhuis in dienst? Grootenhuis: “We hebben geen harde cijfers, maar we merken dat men na de opleiding vaak bij ons blijft werken. De sfeer op de afdeling is positief omdat er veel mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling zijn.”

Doeners

Voor de gediplomeerde kinderverpleegkundigen kan het moeilijk zijn om zich de nieuwe rol eigen te maken. Van den Nieuwendijk: “We hebben alle coaches een cursus gegeven voor het werken als coach op een leerwerkunit. Als teammanager en praktijkopleiders vragen we de coaches wat ze nog meer nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Het zijn doeners, ze kunnen moeite hebben om leerlingen met de handen op de rug te begeleiden. Ik merk dat collega’s het opleiden steeds leuker vinden, ze kunnen zich op een nieuwe manier ontwikkelen en ontplooien.”

Blijft het Diakonessenhuis twaalf mensen per jaar opleiden? Van den Nieuwendijk: “Ons doel is nu om twaalf kinderverpleegkundigen per jaar op te leiden, maar we bekijken per kwartaal of we dat halen. Als we een periode minder kinderverpleegkundigen hebben door ziekte of ontslag, stellen we het aantal leerlingen naar beneden bij. We moeten altijd de veiligheid van de patiënten en een goed leerklimaat kunnen waarborgen.”

Stichting Kind en Ziekenhuis door journalist Heleen Schoone

 

Lees ook de eerdere artikelen over oplossingen van het tekort aan kinderverpleegkundigen.

Deel 1 | KinderThuisZorg leidt samen met enkele ziekenhuizen kinderverpleegkundigen op

Deel 2 | Het Martini Ziekenhuis in Groningen gelooft in regionale samenwerking

Heeft jouw organisatie ook een creatieve oplossing om het tekort op te vangen? Mail info@kindenziekenhuis.nl.