15 juni 2016

Robot en app helpen kinderen met diabetes

Kinderdiabetes is een ingewikkelde chronische ziekte. Het is moeilijk voor kinderen om hier goed mee om te gaan. Daarom doet Meander Medisch Centrum mee aan Europees onderzoek naar gebruik van een robot met app om ze hier bij te helpen.

Dagelijks moeten kinderen met diabetes koolhydraten tellen, gezond eten, genoeg bewegen en regelmatig de bloedsuikerspiegel meten en insuline spuiten. Dit vraagt veel zelfdiscipline, zeker omdat deze waarde bij kinderen sterk wisselt. Robot Charlie leert kinderen met diabetes zelfstandig met hun ziekte om te gaan. Een goede behandeling is van groot belang om complicaties te voorkomen.

Robot Charlie

Meander Medisch Centrum behandelt 222 kinderen en tieners met diabetes. Van hen doen vijftien kinderen de komende weken mee aan een experiment. Zij komen twee keer naar het ziekenhuis voor een instructiesessie met de robot. Ze krijgen een tablet mee naar huis en daar verschijnt Charlie via een app op het scherm kunnen ze thuis doorgaan met spelletjes en oefeningen doen met hem.

Ziekenhuis Gelderse Vallei

Het experiment met de robot en app zijn een onderdeel van het Europese PAL4U-project dat bestaat uit verschillende experimenten uitgevoerd door TNO samen met het Ziekenhuis Gelderse Vallei en een ziekenhuis in Milaan. Het PAL-project loopt nog tot 2019.