Robot haalt zieke kinderen uit isolement 1

7 maart 2018

Robot haalt zieke kinderen uit isolement

Contact met school en vrienden via leenrobot van Vodafone

Kinderen die langdurig ziek zijn, kunnen voortaan via een speciale robot in contact blijven met hun klasgenoten, familie en vriendjes. Zo hoeven ze geen les te missen en kunnen ze zelfs virtueel buitenspelen. Op deze manier wordt voorkomen dat deze kinderen in een sociaal isolement komen. Vodafone levert de 4G-connectie en leent twintig van deze robots uit aan langdurig zieke kinderen.

De AV1-robot, bedacht door het Noorse bedrijf No Isolation, zorgt ervoor dat een ziek kind kan deelnemen aan activiteiten in de klas en daarbuiten. Het kleine robotje stuurt de beelden en geluiden rechtstreeks naar de tablet of telefoon van de zieke klasgenoot. Vanaf thuis of ziekenhuis kan hij of zij de robot opdrachten geven en besturen. Via de AV1-robot kan het kind praten, fluisteren en z’n vinger opsteken. Zo ontstaat er interactie die normaal gezien onmogelijk zou zijn, op school, maar ook tijdens speelafspraken, verjaardagen en schoolreisjes.

In Nederland zijn er circa 19.000 langdurig zieke kinderen. Onderzoek wijst uit dat sociale isolatie zeer schadelijk is voor de ontwikkeling van deze kinderen. Daarom stelt de Vodafone Foundation twintig robots beschikbaar, die ze gaat uitlenen aan langdurig zieke kinderen door het hele land. De robots zullen regelmatig rouleren, zodat elk jaar tientallen kinderen er gebruik van kunnen maken. Stichting Kind en Ziekenhuis ziet erop toe dat de twintig robots goed worden verdeeld. Op deze manier maakt de Vodafone Foundation een ‘Internet of Things’-oplossing bereikbaar voor een grotere groep kinderen.

Robot haalt zieke kinderen uit isolement

“De robots halen op een speelse manier de zieke kinderen uit hun isolement. Door contact te hebben met vrienden en klasgenoten voelen ze zich minder eenzaam. Ze maken alle leuke en leerzame momenten gewoon mee”, zegt Marieke Dekker, Executive Director External Affairs VodafoneZiggo. “Onze Foundation heeft als doel om uitsluiting in de samenleving tegen te gaan, dus dit project, dat we ‘Bondgenoten’ noemen, sluit daar goed op aan.”

Om scholen, kinderen en ouders kennis te laten maken met de AV1-robot biedt VodafoneZiggo een les aan op scholen. Deze les legt uit hoe de robot werkt en wat hij positief kan bijdragen aan het leven van langdurig zieke kinderen en hun omgeving.

Bondgenoten

Om de (witte) robots leuker te maken voor kinderen, organiseert de Vodafone Foundation een ontwerpwedstrijd, waarbij kinderen hem een nieuw uiterlijk kunnen geven. We roepen kinderen op om mee te doen via scholen en kinderkrant KidsWeek. Vlogster Jill Schirnhofer geeft via onderstaande video tips en trucs voor het ontwerpen. De wedstrijd loopt tot 30 maart 2018. De winnaar wordt eind april bekendgemaakt. Een jury beoordeelt de inzendingen en het mooiste design komt op de twintig AV1-robots te staan. De winnaar mag met de hele klas een bezoek brengen aan het wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam.

Meer informatie: www.mijn-bondgenoot.nl

Download de kleurplaat van de robot. Scan het ontwerp en upload het ontwerp via Kidsweek.

Stichting Kind en Ziekenhuis gaat 20 AV1 Robots uitlenen die Vodafone Foundation in bruikleen stelt aan kinderen die hiervoor in aanmerking komen.

Bron en foto’s©: www.vodafoneziggo.nl