19 juli 2019

Zieke kinderen uit hun underdogpositie halen

Wat is er nou leuker dan samen met je vader een boef vangen? Een dagje in de zandbak spelen misschien, in een helikopter vliegen, naar de beautysalon gaan of een cupcake bakken? Het kan tijdens de Opkikkerdagen van Stichting Opkikker in vakantiepark De Eemhof. Doel van de stichting is alle langdurig zieke kinderen van Nederland en hun ouders, broertjes en zusjes een onvergetelijke dag te schenken. Tweeduizend gezinnen per jaar worden in het zonnetje gezet. Dezelfde gezinnen kunnen als ambassadeur of vrijwilliger meehelpen om lotgenoten een onvergetelijke dag te bezorgen.

“Het gaat eigenlijk allemaal om aandacht”, zegt directeur Ruud Sliphorst van Opkikker. “Je kunt tien miljoen op de bank hebben, maar dat betekent niet dat je de mogelijkheid hebt om met je vader een boef te vangen. Wij bellen de gezinnen en vragen naar hun hobby’s en interesses. Daardoor weten we waar de gezinsleden blij van worden en kunnen het regelen. Op de Eemhof hebben we onder meer een brandweerkazerne, een kasteeltje en een beautysalon en onze relaties stellen gratis hun raceauto, speedboot of helikopter ter beschikking.”

AMC

Stichting Opkikker is in 1995 opgericht door onder meer Sliphorst. “Ik had een neefje verloren aan leukemie en wilde iets positiefs doen voor gezinnen met ernstig zieke kinderen. Met het AMC kon ik afspreken dat hun maatschappelijk en pedagogisch werk gezinnen naar ons door verwees. Dat bleek een schot in de roos. We begonnen met twintig gezinnen en zijn langzaam gegroeid. Nu krijgen we vanuit elk ziekenhuis in Nederland gezinnen aangemeld.” In het begin kreeg elk gezin een unieke dag, vertelt Sliphorst. Door de groei is dat veranderd. “De Opkikkerdagen zijn nu altijd in De Eemhof voor twintig tot zestig gezinnen tegelijk. Elk gezin komt binnen over de rode loper en wordt aan een vrijwilliger gekoppeld. De vrijwilliger maakt foto’s en leidt het gezin rond aan de hand van het draaiboek dat we voor ze gemaakt hebben. Ieder gezin heeft een eigen programma. Tussen de middag wordt gezamenlijk gegeten en we eindigen de dag met een warm buffet, een eindshow met een zanger en een lasershow.”

Groei

Om dat allemaal voor elkaar te krijgen, heeft de stichting dertien arbeidsplaatsen en honderden vrijwilligers. Hoe heeft Opkikker zo kunnen groeien? Sliphorst: “Je moet er hard voor werken, kwaliteit leveren, doen wat je zegt en alles netjes verantwoorden. We blijken in staat te zijn mensen te mobiliseren die iets voor een ander willen doen. We gaan door tot we alle langdurig zieke kinderen en hun gezinsleden hebben bereikt dus het eind is nooit in zicht. We zoeken nu ook buiten de ziekenhuizen naar kinderen, die vinden we onder meer via onze ambassadeurs en fysiopraktijken waar veel kinderen komen.”

Medailles

De ambassadeurs zijn niet alleen belangrijk om gezinnen te vinden die een opkikker kunnen gebruiken, zegt Sliphorst. “Kinderen die ambassadeur zijn krijgen onderscheidingen van ons: medailles, lintjes, speldjes, alles om ze maar uit hun underdogpositie te halen. We hebben nu al 2.500 gezinnen die ambassadeur zijn en veel voor ons doen. We gaan ze zelfs inschakelen als vrijwilliger bij de Opkikkerdagen. We proberen er een community van te maken die aan alle kanten klopt. Voor de gezinnen is het heel fijn om iets te kunnen geven, zeker als ze altijd afhankelijk zijn geweest. We stimuleren dat ze ook weer zelf aan de bal kunnen raken.”

“Iemand moet op de gedachte komen om te vragen: wat zou jij nou het liefste willen doen?”

Stichting Opkikker bestaat in 2020 25 jaar. Welke gebeurtenissen zijn Sliphorst bijgebleven? Sliphorst: “Ik vond het heel bijzonder dat een kind alleen maar in de zandbak wilde spelen toen het voor het eerst het ziekenhuis uit mocht. Dat lijkt heel gewoon, maar iemand moet wel op de gedachte komen om te vragen: wat zou jij nou het liefste willen doen?”

Stichting Opkikker

Stichting Kind en Ziekenhuis door journalist Heleen Schoone

Eigen rubriek | Stichting Kind en Ziekenhuis