26 augustus 2015

Tentoonstelling ‘Tussen Ziek en Beter’

Het Emma Kinderziekenhuis AMC, een van onze Gouden Smiley-partners, bestaat 150 jaar. Binnenkort op deze nieuwsblog een uitgebreid achtergrondverhaal over deze mijlpaal. Nu wat meer informatie over de tentoonstelling die ter ere van dit jubileum is georganiseerd door het Emma Kinderziekenhuis AMC in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam : “Tussen Ziek en Beter – verhalen uit het Emma Kinderziekenhuis 1865 – 2015”.

Het verhaal van 150 jaar Emma Kinderziekenhuis gaat over kinderen, over vooruitgang en over toekomst. Het begon allemaal met armenarts Samuel de Ranitz. Hij geloofde dat een kinderziekenhuis voor arme kinderen veel beterschap kon betekenen en zette zich vervolgens volledig in voor dit doel. Het lukte hem om voldoende geld in te zamelen bij de Amsterdamse bevolking en in 1865 kwam zijn droom uit: het Amsterdamsche Kinderziekenhuis werd opgericht.

Ziek zijn en weer beter worden lijkt soms misschien vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet. En 150 jaar geleden al helemaal niet. In de tentoonstelling staan de verhalen van 10 kinderen centraal. Waarom waren ze opgenomen? Hoe hebben ze het bezoek aan of de opname in het ziekenhuis ervaren? Door middel van animaties wordt de geschiedenis van elk kind op een bijzondere manier verteld.

Bij de tentoonstelling is een website gemaakt voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Daarnaast zullen schoolgroepen worden rondgeleid door jongeren van Emma At Work, het uitzendbureau voor chronisch zieke jongeren. Voor kinderen is er een speurtocht ontwikkeld op basis van de verhalen die in de tentoonstelling worden verteld en in het weekend is er begeleiding door jongeren van het uitzendbureau Emma At Work. In de herfstvakantie, op 24 en 25 oktober, is er een familieprogramma met tentoonstellingsdokters en een workshop over het menselijk lichaam. Er is dus genoeg te doen en te beleven!

De tentoonstelling Tussen Ziek en Beter is ingericht voor zowel kinderen als volwassenen en is vanaf 27 augustus tot en met 15 november te zien in het Stadsarchief Amsterdam. Voor meer informatie kan je zowel op de site van het Emma Kinderziekenhuis AMC als op die van het Stadsarchief Amsterdam terecht.

Wij feliciteren het Emma Kinderziekenhuis AMC van harte en wensen jullie én het Stadsarchief Amsterdam een succesvolle tentoonstelling toe!

 Tussen ziek en beter volledige afbeelding