Waarom dit boek

29 juli 2016

Uit je duim!

Waarom dit boek?

Kinderboekenschrijver Mark Haayema interviewde kinderen die weten dat ze niet lang meer te leven hebben.

Wat vindt je leuk, wat houdt je bezig? Daarover gaan de verhalen en gedichten in het Gouden Voorleesboek Uit je duim! Het zijn verhalen van en over kinderen die ernstig ziek zijn en niet lang meer te leven hebben. Mark Haayema schreef de verhalen op en maakte er gedichten bij. Op de bijgeleverde CD worden de verhalen voorgelezen door onder meer André Kuijpers en Paul de Leeuw, begeleid door muziek. Het is een vrolijk boekje met poëtische verhalen en aantrekkelijke tekeningen van onder meer Harmen van Straaten.

Als je droomt over later,
over als je groter bent.
Ben je dan een schooljuffrouw,
een piloot of een agent?
Dans je als de beste,
in het roze bij een ballet.
Of ben je dan een superheld,
die alle mensen redt.
Maar als je weet dat later,
Voor jou niet meer bestaat.
Waar ga je dan van dromen?
Want is later dan te laat?

Die vraag stelde ik mezelf, toen ik begon aan dit bijzondere project. In hoeverre kunnen kinderen nog steeds dromen hebben, in de wetenschap dat ze niet lang meer te leven hebben? Zijn ze zich bewust van het feit dat later niet meer zo lang gaat duren, of is het meer een vraagstuk dat volwassenen bezighoudt?

Via een palliatief pedagoog van het Emma Kinderziekenhuis kwam ik in contact met elf ontzettend dappere kinderen. Kinderen die ernstig ziek zijn en kinderen waarvan hun broertje wordt behandeld of reeds is overleden.

Bloednerveus was ik voor mijn eerste gesprek. Wat tref ik aan? Kan ik dit aan? Toen de voordeur open ging, ging de knop om. Niemand heeft er wat aan, wanneer ik hier in tranen uitbarst. Ik ben hier voor Daphne. Zij is ziek. In gevecht met een vreselijke ziekte. Een gevecht dat ze binnen drie weken zou gaan verliezen. En dan zou ik me gaan afvragen of ik dit wel aankan?

Tijdens al mijn bezoeken praatten we over hun school, slaapkamer, favoriete huisdier of fantasievriend en zo verzonnen we samen een verhaal. De ene keer ging het vliegensvlug en een andere keer gebeurde het spelenderwijs of hielp een moeder mee wanneer de spraak van het kind moeizaam ging. Deze verhalen tekende ik op en samen met de tekeningen van negen illustratoren kregen de fantasieën een gedaante in een heus Gouden Boekje. Ik heb de kinderen ook gevraagd naar hun grote held. Zo hebben onder andere Paul de Leeuw, Ferry Doedens, Hans Klok, André Kuipers en Irene Moors de verhalen ingesproken op een luister-CD.

Dit project vond ik heftig, indrukwekkend en mooi tegelijk. Je komt in een wereld die op z’n kop staat. Een wereld vol verdriet waar dingen gebeuren die niet mogen. Een wereld waar kinderen altijd kind zullen blijven. Ik heb een klein stukje van hun wereld mogen meemaken en dit voor eeuwig mogen vastleggen.

Uit de duimen van Bram, Puck, Daphne, Kay, Art, Kenzo, Mees, Koen, Thomas, Jip, Puk en Tygo.

Mark Haayema

Uit je duim! | Mark Haayema – Gouden Voorleesboek |
Uitgeverij Rubinstein | ISBN 9789047620419 | €17,50