23 juli 2021

Een vaccinatie tegen corona nemen ja of nee? De 10 belangrijkste punten op een rij

Alle gezonde kinderen vanaf 12 jaar die dat willen kunnen een vaccinatie krijgen. Wat doe jij? Neem je een vaccinatie of niet?

De regering nam dat besluit na een advies van de Gezondheidsraad. Daarin zitten wetenschappers en dokters die alles weten van vaccins en van ons lichaam. Zij hebben de voor- en nadelen van vaccinatie bij kinderen vanaf 12 jaar onderzocht.

Wij hebben de belangrijkste punten op een rij gezet in begrijpelijke taal. Meer weten? Ga naar vraag 10.

1. Mag ik zelf beslissen of ik een vaccinatie neem?

Als je 16 of 17 bent beslis je het helemaal zelf. Kinderen van 12 tot en met 15 jaar moeten overleggen met hun ouders. Hebben jouw ouders een andere mening dan jij? Dan beslis jij. Niemand kan jou dwingen. In de wet staat alleen dat je nagedacht moet hebben over vaccinatie. Maar je hoeft niet de reden te noemen voor je beslissing.

2. Wat zijn de voordelen van een vaccinatie?

Een vaccinatie beschermt je tegen corona. Zonder vaccinatie is er een kleine kans dat je ziek wordt en naar het ziekenhuis moet. In Nederland gebeurde dat met ongeveer 100 kinderen tussen 13 en 17 jaar. Ons land heeft ongeveer een miljoen kinderen van die leeftijd. Ook kun je de zeldzame ontstekingsziekte MIS-C krijgen. Dit gebeurde in Nederland met 83 kinderen. Verder kun je na corona nog lang erg moe en snel afgeleid zijn. Dit heet long covid (long is Engels voor lang). We weten niet precies hoeveel kinderen dit hebben. Maar we weten wel dat kinderen het kunnen krijgen.

3. Wat zijn de nadelen van een vaccinatie?

Je kunt last krijgen van pijn in je arm. Ook hoofdpijn, rillerigheid en koorts komen voor. Na 1 of 2 dagen is dat helemaal over. Ernstige bijwerkingen komen bijna nooit voor. Hoe weten we dit? Omdat in de hele wereld al miljoenen kinderen het vaccin hebben gekregen. Wel heeft een aantal kinderen een tijdelijke ziekte aan de hartspier gekregen. Misschien komt dit door hun vaccinatie. De ziekte is goed te behandelen en je houdt er niets aan over. De kans dat je ziek wordt door corona is veel groter.

4. Kan ik later in mijn leven ziek worden door het vaccin?

Die kans is heel erg klein. Helemaal zeker is het niet omdat het vaccin nog nieuw is. Maar bij vaccins die erop lijken komt het bijna nooit voor.

5. Zijn de voordelen van een vaccinatie groter dan de nadelen?

 

Ja. Een vaccinatie nemen is beter voor je gezondheid dan geen vaccinatie nemen. Met een vaccinatie is de kans nog kleiner dat je ziek wordt. Ook maakt een vaccinatie de kans kleiner dat je na de zomer thuis komt te zitten. Dat kan gebeuren als jouw klas naar huis moet of als de hele school dichtgaat. Hoe meer kinderen een vaccinatie nemen hoe kleiner die kans. Niet naar school gaan is slecht voor je gezondheid. Je hebt het ritme van school en het contact met anderen nodig.

6. Bescherm je met een vaccinatie ook anderen tegen corona?

Ja. De kans dat je mensen in je omgeving besmet wordt veel kleiner. Dus je beschermt ook bijvoorbeeld je opa en oma en klasgenootjes met een slechtere gezondheid. Iedereen in Nederland heeft voordeel van de vaccinaties bij kinderen. Er worden minder mensen ziek en er hoeven minder strenge maatregelen te komen. Je helpt dus mee in de strijd tegen corona. Dat is ook een goede reden om een vaccinatie te nemen.

7. Wat is de reden dat kinderen nu een vaccinatie mogen nemen?

Het vaccin is pas geleden goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar. De regering geeft je de kans om een vaccinatie te nemen omdat het in je eigen voordeel is. Dat moet ook volgens het Kinderrechtenverdrag. Bij beslissingen die over kinderen gaan moet hun eigen voordeel voorop staan. Je kunt een vaccinatie nemen voor je eigen gezondheid. Maar misschien wil je juist graag anderen beschermen. Of misschien vind je meehelpen in de strijd tegen corona het belangrijkst. Ook dan is het in jouw voordeel dat je een vaccinatie kunt nemen.

8. Kan ik zonder vaccinatie nog naar school en naar de sportclub?

Ja. Je hebt het recht om naar school te gaan. Dus de school mag je niet weigeren. Wel kan de school je vragen om jezelf te testen. Maar dit hoef je niet te doen als je niet wil. Of je zonder vaccinatie of testbewijs naar de sportclub kan is nog niet bekend. Het kan trouwens zijn dat je straks sowieso nog een testbewijs nodig hebt voor iets. Een vaccinatie verkleint namelijk de kans dat je besmettelijk bent maar sluit het niet uit.

9. Zijn er goede en slechte redenen om wel of niet een vaccinatie te nemen?

Nee. Neem je een vaccinatie omdat al je vrienden dat doen? Of omdat je ouders het adviseren? Prima. Neem je geen vaccinatie omdat je het eng vindt? Of omdat je ouders het niet willen? Dat is ook goed. Je hebt recht op een eigen keuze. Ook heb je recht op goede informatie. Dat is informatie die klopt en die je niet probeert te dwingen tot een keuze.

10. Waar vind ik meer informatie?

Wil je meer weten over de onderwerpen die we genoemd hebben?

De regering heeft een website gemaakt voor kinderen vanaf 12 jaar en hun ouders. Het adres is www.coronavaccinatie.nl/jongeren. De informatie op die website is van betrouwbare Nederlandse wetenschappers en andere deskundigen. Er zijn teksten maar ook filmpjes. En je kunt er vragen stellen aan de GGD. Dat is de organisatie die de vaccinaties geeft.