Virtueel thuis met speciale bril

22 juli 2016

Virtueel thuis met speciale bril

Op de kinderafdeling van Máxima Medisch Centrum in Veldhoven kunnen kinderen via een speciale bril contact houden met familie en vrienden. Via een liveverbinding kijken ze 180 graden rond in hun huis, klas of op elke andere locatie waar een camera is aangesloten.

Door de bril blijven kinderen tijdens hun opname in het ziekenhuis betrokken bij wat er thuis gebeurt. Ze kunnen hun familie zien, horen en met ze praten. Dat zou goed zijn voor het welzijn van de kinderen en hun herstel versnellen. Of dat ook echt zo werkt, wordt bepaald met enquêtes onder kinderen en familieleden, expertinterviews met patiënten en zorgpersoneel, en met een medischwetenschappelijk onderzoek naar het welzijn van patiënten. Bij bewezen succes wordt de bril ook op andere afdelingen in het ziekenhuis geïntroduceerd.

Het systeem wordt VisitU genoemd en is ontwikkeld door arts-onderzoeker Stefan van Rooijen, met ondersteuning van het Radboud REshape Innovation Center in Nijmegen, een centrum dat jonge artsen aanspoort tot innovaties in de zorg. Stefan van Rooijen: “In de bril zit een smartphone die via een speciale app live in verbinding staat met een 180-gradencamera. Die camera kan overal staan. Thuis, bij vrienden, maar bijvoorbeeld ook op school. Jonge patiënten kunnen de verbinding gebruiken om virtueel lessen te volgen.”

Realistisch

Kinderarts Bas Zegers heeft de virtuele bril getest en is enthousiast. “De beleving is realistisch, de bril geeft kinderen het gevoel dat ze thuis zijn. Dat is een prettige ervaring.” De kinderarts denkt dat de uitvinding het lichamelijk herstel van kinderen ten goede komt en heeft hiervoor samen met de afdeling medische psychologie van het Radboudumc een wetenschappelijk onderzoek opgezet. “Zeker voor jonge kinderen is een ziekenhuisopname stressvol. Positieve invloeden zoals met VisitU zijn belangrijk omdat ze zorgen voor de aanmaak van endorfine in de hersenen. Ze voelen zich daardoor veiliger en gelukkiger, wat het lichamelijk herstel bevordert.”

Uit een enquête onder patiënten en ouders blijkt volgens Máxima Medisch Centrum dat de virtuele bril in een behoefte voorziet. Stefan van Rooijen: “Als ouder wil je je kind beschermen en er voor je kind zijn, maar niet iedereen is in staat om elke dag naar het ziekenhuis te komen. VisitU brengt ouders en kinderen bij elkaar.” Zeventig procent van de ondervraagde ouders is ervan overtuigd dat de bril het herstel van hun kind zal bevorderen.

VisitU wordt de komende maanden verder ontwikkeld. Van Rooijen: “Het kan ook een uitkomst zijn voor oudere patiënten die gehecht zijn aan hun vertrouwde omgeving en hun dagelijkse leven zo ‘echt’ mogelijk willen voortzetten.”

Máxima Medisch Centrum