23 oktober 2018

Wat doe je met een lui oog?

Medische richtlijn in duidelijke taal

Wat is een lui oog, welke klachten geeft het en wat moet je doen als je er last van hebt? Dat zijn enkele van de vragen waarop kinderen en ouders in duidelijke taal antwoord krijgen als ze de medische richtlijn op kindenziek.nl raadplegen. Het is de zevende hertaalde richtlijn die Stichting Kind en Ziekenhuis op de site heeft opgenomen, en nog lang niet de laatste.

Eind 2017 verscheen de nieuwe richtlijn voor amblyopie, zoals een lui oog officieel heet. Hij is opgesteld in medische taal en daardoor moeilijk te doorgronden voor kinderen en ouders. Op verzoek van de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten is de richtlijn opgenomen op kindenziek.nl, de website voor patiënteninformatie van Kind & Ziekenhuis. De informatie is officieel door de wetenschappelijke vereniging goedgekeurd.

Op de site kunnen kinderen bijvoorbeeld lezen dat een lui oog veroorzaakt kan worden door scheelzien, een verschil in sterkte tussen beide ogen of een oogziekte. Ze lezen welke behandelopties er zijn, zoals een pleister of afdekkapje, en waarom het belangrijk is dat je de pleister of het afdekkapje laat zitten. Zo draagt de site niet alleen bij aan de kennis van kinderen, maar ook aan een goed behandelresultaat. Als kinderen het belang van een behandeling begrijpen, zijn ze extra gemotiveerd om eraan mee te werken.

Op kindenziek.nl kunnen kinderen ook lezen wat medische richtlijnen zijn en wat hun rechten als patiënt zijn. Bovendien kunnen ze spelletjes spelen en bijvoorbeeld een gehoortest doen. Andere medische richtlijnen op kindenziek.nl: Middenooronsteking, Koorts, Pediatrisch Delier, Functionele buikpijn bij kinderen, Ondersteluchtweginfecties en Constitutioneel eczeem. Bij elke richtlijn staan antwoorden op de vragen: Wat is het? Wat moet je doen? Wat moet je niet doen? Hoe wordt uitgezocht wat je hebt? Hoe is het verloop? Wat zijn de gevolgen en risico’s voor later? Is het erg? Is het besmettelijk? Welke klachten? Wil je naast deze patiënteninformatie meer weten? De laatste vraag geeft links naar relevante pagina’s op mijnkinderarts.nl en thuisarts.nl.

www.kindenziek.nl

Heleen Schoone

Eigen rubriek | Stichting Kind en Ziekenhuis