23 september 2019

Wie wordt de Kinderverpleegkundige Family Integrated Care 2019?

Op 4 oktober wordt er tijdens het congres ‘25 jaar V&VN Kinderverpleegkunde’ congres door Hester Rippen, directeur van Stichting Kind en Ziekenhuis de award Kinderverpleegkundige ‘Family Integrated Care’ van het jaar 2019 bekend gemaakt en uitgereikt.

Diverse kinderverpleegkundigen die het kind en gezin echt zien als gelijkwaardige partner in de zorg en dat tot uiting laten komen in de praktijk, zijn hiervoor genomineerd. De kinderverpleegkundigen zijn genomineerd door ouders, kinderen en collega’s.

De jury van Stichting Kind en Ziekenhuis heeft uit alle aanmeldingen 3 genomineerden gekozen. De kinderverpleegkundige met meest overtuigende bijdrage aan Family Integrated Care zal op 4 oktober de award in ontvangst mogen nemen en zich een jaar lang Kinderverpleegkundige ‘Family Integrated Care’ van 2019 mogen noemen!

Stichting Kind en Ziekenhuis bevordert al ruim 40 jaar kindgerichte medische vanuit het perspectief van het kind en gezin, waarbij kindgerichte zorg ook staat voor gezinsgerichte en ontwikkelingsgerichte zorg. Van ‘Family Centered Care’ naar ‘Family Integrated Care’ betekent een verschuiving van kind en gezin betrekken en het gezinsleven zo normaal mogelijk door laten gaan zonder scheiding van kind en ouders, naar een model van kind en gezin waarbij het gezinsleven centraal staat en het gezin als gelijkwaardig partner opgenomen wordt in het zorgteam. Op 4 oktober maken we de kinderverpleegkundige bekend die hier het verschil in maakt en Rietje Strik opvolgt!

De 3 genomineerden

Chantal van der Velden – Netwerk Integrale Kindzorg Zuidwest

Waarom is dit dé Kinderverpleegkundige ‘Family Integrated Care’ van het jaar 2019?

Chantal van de VeldenChantal is een duizendpoot die zich met hart en ziel inzet voor de integrale kindzorg. Zij zet al haar ervaring en kennis in om het mede mogelijk te maken dat een kind zo snel mogelijk na een ziekenhuisopname weer terug kan naar de veilige thuisomgeving en daar de zorg op maat krijgt. Belangrijk hierbij is dat de situatie van gehele gezin aandacht krijgt bij de zorg en dat alles samen met het gezin wordt vastgelegd in een zorgplan. Niet alleen medisch, maar bijvoorbeeld ook pedagogisch.

Reactie van kind of ouder

Moeder: “Omdat Chantal vanaf dag 1 warmte, betrokkenheid en professionaliteit in ons gezin bracht waardoor ik als moeder eindelijk weer af en toe kon uitrusten, wetend dat de zorg voor Max en Jip in goede handen was.”

Godelief van den Aker – Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis

Waarom is dit dé Kinderverpleegkundige ‘Family Integrated Care’ van het jaar 2019?

 width=Voor Godelief is alleen ‘participatie’ in de zorg niet voldoende en als voorzitter van de werkgroep Family Centered & Integrated Care is zij hard aan het werk om ouders op de afdeling volledig ‘partner’ in de zorg te laten worden. Ouders lopen bijvoorbeeld zelf visite met de kinderarts waarbij de verpleegkundige alleen nog een coachende rol heeft. Om direct helder te hebben wat ouders al volledig zelfstandig doen in de zorg en welke informatie zij al gehad hebben, heeft Godelief het FC&IC bord ontwikkeld wat op iedere kamer hangt. De zorg wordt nu nóg beter afgestemd op de wensen en mogelijkheden van ouders en hun kind.

Reactie van kind of ouder

Moeder: “Godelief is een warm invoelend persoon die zich in een gezinssituatie kan verplaatsen en kan invoelen wat een gezin nodig heeft om zo de beste zorg te verlenen aan ouders en hun kindje.”

Brenda Grandiek-Bakker – Kindzorg Alkmaar

Waarom is dit dé Kinderverpleegkundige ‘Family Integrated Care’ van het jaar 2019?

Brenda Grandiek-BakkerFamily integrated care is voor haar geen missie op papier, maar iets dat ze als vanzelfsprekend doet met veel liefde voor de kinderen en de gezinscontext waarin de kinderen functioneren. Wat ik bijzonder vind is hoe zij haar concrete ervaringen binnen de gezinnen verder probeert te brengen zowel binnen haar eigen beroepsgroep kinderverpleegkundigen als ook binnen het netwerk Copiloten.

Reactie van kind of ouder

Zusje van Lily (8 jaar): “Het is gezellig met Brenda en het is leuk met Brenda en we doen vaak leuke dingen. We gingen ook naar een speeltuin en de bolle buik toen Brenda jarig was. Ze kan ook leuke dingen met Lily doen ze zorgt goed voor haar als ze ziek is en we gingen ook op vakantie met Brenda naar Turkije en er was een heel groot zwembad. Brenda is lief.”

Meer info

Congres: www.kinderverpleegkundigen-congres.nl
Kinderverpleegkundige van het jaar: www.kinderverpleegkundigevanhetjaar.nl