Kinderen kunnen erg bang zijn als ze geopereerd moeten worden. Kinderverpleegkundigen van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond hebben daar iets op gevonden: ze laten kinderen zelf hun bed naar de OK rijden met een speelgoedstuur. Het maakt de kinderen minder gespannen, ook na de operatie. Vooral jongens zijn geïnteresseerd, maar ook meisjes vinden het leuk.
Op vragen naar het waarom, en of er onderzoek is gedaan naar de gevolgen van spanning rond operaties, reageert kinderverpleegkundige Hilde van de Ven eenvoudig: “We hebben het spontaan bedacht omdat het jammer is als kinderen zo nerveus zijn. Het werkt tegen angst en geeft de kinderen een beetje afleiding tijdens het wachten. Tien jaar geleden begonnen we ermee, we lieten kinderen sturen met frisbees. Later hebben we dat uitgebouwd naar een echt stuur. In een jaar tijd hebben ongeveer 1.300 kinderen ermee gestuurd, dat zijn er ongeveer zes per dag. Het is vooral geschikt voor jonge kinderen, vanaf twaalf jaar willen ze het meestal niet meer.”
Niet elk kind heeft hetzelfde stuur in handen, zegt Van de Ven. “We vragen of ze bijvoorbeeld een Lamborghini willen besturen of een tractor. Ze mogen op hun bed al met het stuurtje spelen en als we het bed wegrijden, starten ze de motor. Ze kunnen toeteren en in de lift zeggen we: ga maar even in de tweede versnelling. Dan drukken ze op het knopje voor de tweede verdieping. Als je het stuur uitdoet, hoor je de motor afslaan. Ze mogen het stuur bij zich houden tijdens de operatie.”
Het stuurtje is een van de middelen waarmee kinderen op hun gemak worden gesteld. Van de Ven: “Van tevoren leggen we alles heel goed uit en laten onder meer de beademingskap en de infuusnaalden zien, voelen en ruiken. Voor de operatie hebben we het met kinderen over leuke dingen, gaan in op angst en geven ze afleiding. De narcosemachine noemen we de droommachine en bij meisjes zeggen we ‘er zitten prinsessendromen in’. Later vertellen ze dan dat ze geweldige dromen hebben gehad, ze gaan er helemaal in mee. Je kunt niet alle angsten wegnemen, maar we merken wel dat de kinderen minder gespannen zijn.”