21 januari 2016

Ziekenhuis gaat groep zwangeren thuis monitoren

Het Deventer Ziekenhuis gaat zwangere vrouwen, bij wie het ongeboren kindje een groeiachterstand heeft of de vliezen vroegtijdig breken, thuis monitoren. Door het toepassen van eHealth technieken wordt voorkomen dat de vrouw dagelijks voor controle naar het ziekenhuis moet, of wordt opgenomen.

Eigen omgeving

Jaarlijks wordt bij enkele tientallen zwangere vrouwen in deze regio (bijvoorbeeld) een groeiachterstand van het kindje of het vroegtijdig breken van de vliezen vastgesteld. In beide gevallen is het dan belangrijk dat de conditie van het ongeboren kind in de gaten wordt gehouden. Dat gebeurt door het maken van een hartfilmpje.

Voorheen moesten de vrouwen hiervoor naar het Deventer Ziekenhuis. Nu heeft het ziekenhuis 3 koffers beschikbaar waarin een klein apparaat zit waarmee een hartfilmpje thuis kan worden gemaakt. Op de 1e dag komt een medewerker van Mediq Thuiszorg langs om de zwangere vertrouwd te maken met de apparatuur. Daarna kan zij zelf iedere dag 1 ctg filmpje van de baby maken. Die stuurt zij met de bijgeleverde tablet door naar het ziekenhuis, alwaar de gynaecoloog de beelden beoordeelt. Op termijn is het ook mogelijk de bloeddruk van de vrouw te meten.

Door deze zorg thuis kan de zwangere vrouw langer in haar eigen omgeving verblijven en wordt een ziekenhuisopname of een dagelijkse gang naar het ziekenhuis voorkomen. De ervaring leert dat zwangeren dit toch het meest prettig vinden. De vrouw heeft op gezette tijden nog wel een controleafspraak met de gynaecoloog in het Deventer Ziekenhuis.