8 maart 2017

Hans van Goudoever: “Wij gaan zieke moeders en hun premature kinderen samenbrengen op één afdeling”

Als ouder is het fijn om te weten wat de plannen zijn van het ziekenhuis waar je kind ligt. Hoofd van het Emma Kinderziekenhuis AMC en hoofd Kindergeneeskunde VUmc prof. dr. Hans van Goudoever vertelt over de plannen voor 2017. “Dit jaar ontwerpen wij een nieuwe afdeling Neonatologie, een toonaangevend expertisecentrum op wereldniveau.”

Een grote uitspraak, maar allesbehalve grootspraak. Het Emma Kinderziekenhuis AMC start dit jaar met de voorbereidingen van het bouwen van een nieuwe IC-afdeling Neonatologie (couveuse-afdeling). Niet alleen voor kinderen, maar ook voor hun ernstig zieke moeders. “Wij gaan ernstig zieke moeders en hun premature kinderen bij elkaar brengen op één afdeling. Een ingewikkeld plan, want bij het behandelen van volwassenen heb je heel andere kwaliteiten en middelen nodig, dan bij zieke kindjes van 500 gram.”

“Er ligt een klein hoopje mens met een hele toekomst voor zich, maar er is amper plek voor ouders”

Toch vervult het Emma deze pioniersrol. “De afdeling is momenteel te klein. We gebruiken steeds meer ingewikkelde apparatuur om ook heel kleine kinderen in leven te houden. Er ligt een klein hoopje mens met een hele toekomst voor zich, maar er is amper plek voor ouders. Laat staan voor zieke moeders, terwijl het juist zo belangrijk is dat ouders en kind bij elkaar zijn.”

Lees verder…