Beeld bij oproep

9 augustus 2024

Co-IMPACT: goede gesprekken over je leven – nu en later

In september 2023 ging het Co-IMPACT project van start. Doel is om proactieve zorgplanning volgens de IMPACT-gespreksmethode uiteindelijk beschikbaar te maken voor ieder kind en zijn gezin. In deze gespreken praten kind, gezin en zorgverleners samen over waarden, doelen en voorkeuren voor zorg en behandeling nu en in de toekomst. Kind & Ziekenhuis speelt een belangrijke rol in het project.

De IMPACT-gespreksmethode werd in de afgelopen jaren ontwikkeld voor de kinderpalliatieve zorg door onderzoeker Marijke Kars en kinderarts Jurrianne Fahner. Met behulp van de speciale IMPACT-boekjes kunnen kinderen met een kortere  levensverwachting bespreken met hun ouders en zorgverleners wat zij belangrijk vinden in hun leven. Niet alleen nu, maar ook later. Zo kan de zorg worden ingericht naar het leven en de waarden van kind en gezin.

Deze methode is niet alleen waardevol in de kinderpalliatieve zorg, maar ook voor veel andere kinderen met een chronische aandoening, is de gedachte achter Co-IMPACT. Doel is om in vier jaar de IMPACT-methode door te ontwikkelen én breed beschikbaar te maken, Zodat proactieve zorgplanning in de praktijk gebruikt kan worden bij ieder kind, ongeacht zijn of haar diagnose, ziektefase of sociaal-culturele achtergrond.

Patiëntenperspectief

Bij het ambitieuze project zijn onder meer betrokken het Prinses Máxima Centrum, drie UMC’s, een aantal niet-academische ziekenhuizen, het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, kinderthuiszorg- en patiëntorganisaties. Kind & Ziekenhuis gaat op alle niveaus het patiëntperspectief inbrengen, coördineren en waarborgen.

“Proactieve zorgplanning helpt kind en gezin om aan te geven wat belangrijk is, zodat de zorg in hun leven past”, zegt directeur-bestuurder Hester Rippen-Wagner. “Het geeft je bijvoorbeeld de ruimte om nu al na te denken over situaties die later pas aan de orde zijn. De gesprekstools geven je bovendien ook een handvat om zelf te ontdekken wat voor jou waardevol is en hoe je jouw aandoening wil inpassen in je leven.”

Beter toepasbaar

Het Co-IMPACT project gaat onder meer de gespreksmethode beter toepasbaar maken voor specifieke (chronische) ziektebeelden en voor verschillende fasen van de kindzorg, vanaf diagnose en de jaren daarna tot en met het levenseinde. Daarnaast worden zorgverleners op grote schaal opgeleid in de gespreksmethode.

Verder wordt de onderlinge samenwerking gestimuleerd tussen zorgverleners binnen en buiten de ziekenhuizen en de academische centra (1e, 2e en 3e lijn). Zodat alle zorgverleners in het netwerk rondom kind en gezin handelen volgens het zorgplan dat met kind en gezin is afgesproken – conform de MKS-werkwijze (Medische Kindzorg Samenwerking).

Meer info:

Nadere informatie over Co-IMPACT en de gespreksmethode