Hartzorg

9 december 2022

NZa: alleen zorg voor patiënten met een aangeboren hartafwijking concentreren te risicovol

Het geïsoleerd concentreren van zorg voor patiënten met aangeboren hartafwijking heeft verstrekkende gevolgen. Dat blijkt uit de impactanalyse van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar de gevolgen van de voorgenomen concentratie van deze zorg in Utrecht en Rotterdam. De academische centra (umc’s) in Groningen en Leiden zouden deze zorg dan niet meer geven.

De NZa concludeert dat deze concentratie van de AHA-zorg grote en onomkeerbare gevolgen heeft voor de ziekenhuizen die de zorg moeten overdragen. Dit heeft te maken met personele verschuivingen, faciliteiten, centrumspecifieke expertise of de regionale functie van het ziekenhuis.

Gevolgen voor patiënten en zorgprofessionals

Voor patiënten heeft concentratie mogelijk gevolgen voor de reistijd of het behoud van de eigen arts, aldus de NZa. Voor een groot deel van de betrokken zorgprofessionals kan concentratie onder meer de inhoud van hun werk veranderen. “Het effect van concentratie is voor alle umc’s zonder meer ingrijpend. Het kan leiden tot een sluiting van de kinder intensive care afdeling en een risico zijn voor de regionale beschikbaarheid van de acute zorg”, aldus de NZa.

Beter en meer samenwerken

De NZa stelt vast dat de zorg voor patiënten met een aangeboren hartafwijking nu wel te kwetsbaar is. Het aantal interventies per centrum, het zogenaamde behandelvolume, dreigt te klein te worden. “Om de zorg beter te organiseren en in de toekomst beschikbaar te houden, is het belangrijk dat de ziekenhuizen beter en meer gaan samenwerken. De NZa adviseert daarom om per direct een plan op te stellen waarin de umc’s aangeven hoe zij de kwetsbare punten van de organisatie gaan aanpakken”, aldus de NZa.

Reactie Kind & Ziekenhuis

Kind & Ziekenhuis drong er begin dit jaar bij het ministerie op aan om een impactanalyse van de voorgenomen concentratie te houden en is blij dat deze er nu is. Kind & Ziekenhuis gaat de analyse bestuderen en dan een reactie opstellen voor de minister. Deze heeft aangegeven begin 2023 een definitief besluit te zullen nemen.

Naar de impactanalyse van de NZa
Kind & Ziekenhuis: breng eerste de gevolgen voor kind en gezin in kaart