Hospital Hero

28 juni 2024

Hospital Hero: vooraf even spieken in de onderzoekskamer

Kinderen kunnen behoorlijk gespannen zijn voor een ziekenhuisbezoek. Om ze alvast voor te bereiden, ontwikkelden kinderverpleegkundige Nicole Donkel en onderzoeker digitale zorg Charlotte Poot (beiden LUMC) de Hospital Hero-app. Het onderzoek (door teamlid Britt Müller) achter het onderdeel ‘Even Spieken’ won dit voorjaar  de Klokhuis Wetenschapsprijs 2024.

Hoe mooi is dat? Je gaat met jouw lievelingsdier, een leeuw, een koala of een olifant, voorafgaand aan jouw ziekenhuisbezoek alvast een kijkje nemen in de wachtkamer, de spreekkamer of de onderzoeksruimte waar jij straks komt. Jouw dierbuddy laat zich alvast wegen en meten, en steekt zijn neus even achter de deur om te kijken hoe een echo of de bloedafnamekamer eruitziet. Met de Hospital Hero-app kan het allemaal.

Voor kinderen die voor onderzoek of behandeling naar het ziekenhuis moeten is dat fijn, vertelt Nicole Donkel. “Ze kunnen zich spelenderwijs voorbereiden op hun bezoek aan het ziekenhuis. Of dat nu een gesprek is, een bloedafname of een onderzoek. Ze weten daardoor beter wat hen te wachten staat en hoeven er minder angstig over te zijn.”

Vertrouwd maken met het onbekende 

Want Nicole hoort het regelmatig van ouders. Als het ziekenhuisbezoek nadert, loopt de spanning op bij hun zoon of dochter. Wat gaat er gebeuren, welke vragen stelt de dokter, wat voor onderzoek krijgen ze?

“Allemaal dingen waar kinderen zich behoorlijk angstig over kunnen voelen. Kinderen vertrouwd maken met het onbekende, dat is de bedoeling van onze Hospital Hero-app. Aan de hand van hun dierbuddy kunnen ze alvast een kijkje nemen en ondertussen krijgen ze spelenderwijs informatie over wat een bijvoorbeeld een echo is. Kinderen zijn er blij mee. Nu weet ik wat die geluiden of lichtjes betekenen, vertellen ze. Ook ouders voelen zich ermee geholpen. De app geeft ze de juiste woorden om hun kind voor te bereiden op het onderzoek, vertellen ze ons.”

Het bijzondere van de app is dat hij is aangepast op het betreffende ziekenhuis en de afspraak waar jij als kind naartoe gaat, vult Charlotte aan. “Alles wat je op de app kunt zien, de afdeling, de onderzoekskamers, is precies zoals het er in dat ziekenhuis aan toegaat. Alsof je er al eerder bent geweest en het al vertrouwd voelt.”

Even Spieken

De Hospital Hero-app wordt al in meerdere ziekenhuizen gebruikt. Charlotte: “Onze ambitie is dat Hospital Hero de standaard wordt. Zo ontwikkelen we nu een uitbreiding van het Even Spieken-spel voor de Radiologie, gericht op een bezoek aan de radiologie-afdeling (zie kader, red.). Voor veel kinderen is dat de eerste kennismaking met een ziekenhuis. Bijvoorbeeld als er een röntgenfoto nodig is. Nicole: “Zo’n röntgenapparaat is gigantisch. Voor de meeste kinderen is dat heel indrukwekkend. Dan is het fijn als je alvast bent voorbereid.”

Hospital Hero, van harte aanbevolen!

De Even Spieken module is het spel in de Hospital Hero app dat kinderen een sneak preview geeft van wat ze te wachten staat bij specifieke onderzoeken in het ziekenhuis. Door een kijkje te nemen in de onderzoekskamers ontdekken ze bijvoorbeeld zelf waar verschillende voorwerpen voor dienen. Bijvoorbeeld: wat doet een stuwband? En waarom maakt dit apparaat zo’n gek geluid?

Het onderzoek (door teamlid Britt Müller) achter het Even Spieken spel won dit voorjaar de Klokhuis Wetenschapsprijs 2024. Het spel bevat nu onder meer informatie ter voorbereiding op een bloedafname, een hartecho en een ECG. Inmiddels is Hospital Hero gestart met een project om dit uit te breiden met voorbereidende ontdekkingstochten op het laten maken een MRI-scan, een CT-scan en röntgenfoto’s.

Kind & Ziekenhuis ondersteunt Hospital Hero sinds het begin in een adviserende rol. Hospital Hero biedt begrijpelijke voorlichting die aansluit op de belevingswereld van het kind. Dit vermindert angst en stress en geeft kinderen controle en regie. Kind & Ziekenhuis beveelt de Hospital Hero app daarom van harte aan.

Meer weten? Ga naar hospitalhero.nl.