5 december 2018

Riet Strik kinderverpleegkundige Family Integrated Care 2018

Riet Strik kinderverpleegkundige 2018Drie fantastische kinderverpleegkundigen zijn genomineerd als kinderverpleegkundige Family Integrated Care 2018, en toch kon de jury van Kind & Ziekenhuis er maar een kiezen: Riet Strik-Albers, verpleegkundig specialist kinderinfectieziekten/immunologie bij Amalia kinderziekenhuis in Nijmegen. “Het is een grote eer dat ik gekozen ben, vooral omdat ouders en kinderen het initiatief genomen hebben.”

Riet Strik-Albers begint met te benadrukken dat ze gewoon doet wat ze denkt dat het best is. “En ik doe dat niet in mijn eentje. We zitten met ons team echt op één lijn, van ouders hoor ik dat ze dat ook zo ervaren.” Bij Family Integrated Care draait het om ‘kind en gezin centraal’, ‘eigen regie’ en ‘samen beslissen’. Hoe werkt dat bij Strik-Albers? “Bij ons komen veel kinderen met een levenslange aandoening zoals een aangeboren afweerstoornis, hiv en andere infectieziekten. We leggen altijd zo goed mogelijk uit wat het gezondheidsprobleem is, zodat kind en ouders het werkelijk begrijpen en kunnen meedenken. We overleggen ook altijd hoe vaak we contact hebben met kind en ouders, en of ze willen bellen of langskomen. Binnen de mogelijkheden sluiten we aan bij waar kind en ouders zich prettig bij voelen. Als er iets te kiezen valt, laten we ze meebeslissen.”

Infuus

Veel kinderen op de afdeling Kinderinfectieziekten & immunologie krijgen wekelijks of maandelijks een infuus. Strik-Albers: “Dat kan op verschillende manieren ingebracht worden: onder de huid of in een ader. We leggen uit wat de verschillen zijn en laten kinderen zoveel mogelijk zelf kiezen. Als ze dat willen, mogen ze leren hoe ze bij zichzelf het infuus kunnen inbrengen. Ze beginnen daarmee op de dagbehandeling, daarna leert de thuiszorg ze om het thuis te doen. Sommige kinderen prikken zichzelf. Voor kinderen is het heel belangrijk dat ze de baas over hun lichaam en medicatie zijn. Ze willen niet afhankelijk zijn van hun ouders of een zorgprofessional.”

‘Wat wil je de volgende keer, zullen we bellen of wil je langskomen?’

Tussen de afspraken door kunnen kind en ouders altijd contact opnemen via mijnRadboud, een beveiligde digitale omgeving. Strik-Albers: “Kind en ouders kunnen bloeduitslagen inzien en alle brieven die we schrijven naar andere zorgverleners. Ze kunnen met korte lijntjes afspraken maken, mogen altijd mailen als ze iets willen weten, en ze kunnen vragen of ik bel. Vooral moeders maken daar gebruik van, maar ik probeer te stimuleren dat kinderen zelf ook het initiatief nemen. Kinderen hebben soms eenvoudige vragen waar ze wel heel erg mee zitten. Je kunt ze geruststellen door snel te antwoorden. Dat proberen we altijd te doen.”

Zelfstandig

Kritische vragen van kind en ouders zijn niet alleen welkom, maar ook belangrijk, zegt Strik-Albers. “Vandaar dat we kinderen vanaf twaalf jaar stimuleren om na te denken, vragen te stellen en zelfstandig (een deel van het) consult te doen zonder ouders. We laten ze jaarlijks een vragenlijst invullen om te controleren wat ze weten over hun aandoening, wat ze moeten doen als ze ziek zijn, welke medicijnen ze nemen en of ze weten wat de bijwerkingen zijn. Dat bespreken we tijdens het consult. Op die manier kunnen we ze deskundiger maken, zodat ze tegen de tijd dat ze achttien zijn zelfstandig naar de volwassenenafdeling kunnen.”

Strik-Albers en haar collega’s hebben ook aandacht voor thuis en school. “Sommige van onze kinderen zijn ontzettend moe, het leren kost ze veel energie. Als ze op school niet genoeg aandacht voor hun probleem krijgen, zeggen we altijd dat de mentor ons mag bellen, en we spreken af met de kinderen wat we met de mentor mogen bespreken over hun aandoening. Wij kunnen dan met de mentor en kinderen meedenken over de mogelijke oplossingen. Onze educatieve voorziening kunnen hier ook een rol in spelen.
Als kinderen ver weg wonen, proberen we ook goed contact met het ziekenhuis in hun omgeving te hebben, zodat ze niet steeds naar Nijmegen hoeven te reizen. We kijken altijd samen met kind en ouders naar de impact van de ziekte op hun leven en proberen zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Heleen Schoone

Eigen rubriek | Stichting Kind en Ziekenhuis