9 maart 2016

Als je kind niet wil eten: Vereniging Nee-eten!

Impact voedselweigering

Als een kind niet eet dan is dat natuurlijk een groot probleem. Ouders worden er soms radeloos van, ze hebben het gevoel dat zij de enigen zijn die met dit probleem te maken hebben en vinden in hun naaste omgeving vaak geen of onvoldoende steun; familie en vrienden hebben geen idee wat het betekent om een kind te verzorgen wat echt geen hap of slok binnenkrijgt. Ouders worden overvallen door het niet-eten van hun kind. Zij zoeken hulp bij het omgaan met dit grote probleem, maar ook behandelaars hebben lang niet allemaal ervaring met niet-etende kinderen en weten dus ook niet altijd wat te doen bij het behandelen van een eetprobleem.

Als ouders dan met de vereniging Nee-eten! in contact komen gaat er een wereld voor ze open: eindelijk vinden zij lotgenoten, andere ouders die weten wat er allemaal komt kijken bij een niet-etend kind, thuis of bij behandelaars.

Behandelmogelijkheden

Er zijn diverse behandelmogelijkheden. Eén daarvan is Het SLIK- programma. Andere mogelijkheden zijn zogenaamde “hongerprovocatie”, de “No Tube-methode” en gedragstherapeutische behandelingen. Bij hongerprovocatie krijgt het kind gedurende een aantal dagen/weken steeds minder te eten en te drinken. Hierdoor gaat het zich slapper voelen en kan een hongergevoel ontstaan. Deze methode wordt in een aantal ziekenhuizen aangeboden. De No Tube–methode bestaat uit verschillende behandelvormen en mogelijkheden zoals netcoaching, eetscholen, speelpicknick en thuisbezoeken. Gedragstherapeutische behandelingen worden aangeboden bij gespecialiseerde ziekenhuizen, revalidatiecentra of kindercentra.

Vaak blijkt dat het voedingsprobleem veroorzaakt wordt door een onderliggend medisch probleem wat soms wel en soms niet onderkend is. Om de juiste diagnose te stellen is zorgvuldig onderzoek noodzakelijk. Daarnaast blijkt dat goede samenwerking tussen de ouders en verschillende disciplines (bijvoorbeeld in een eetteam) de behandeling ten goede komt.

Vereniging Nee-eten!

Leden van de vereniging Nee-eten! hebben veel ervaring met en kennis van de verschillende behandelmethoden. Deze wordt gedeeld op contact- en familiedagen die ieder jaar centraal in Nederland worden georganiseerd. De vereniging Nee-eten! zet zich al geruime tijd in voor deze groep ouders/verzorgers en kinderen, onder meer door de gegevens van alle eetteams in Nederland te verzamelen. Meer informatie over de eetteams, ontmoetingsdata en alle overige informatie over de Vereniging is te vinden op de website: www.nee-eten.nl. Zowel ouders als behandelaars kunnen daar terecht. Daarnaast bestaat er voor ouders de mogelijkheid om telefonisch contact te leggen met een vrijwilliger om ervaringen te delen en te bespreken. Bel hiervoor: 0886333836.

Marianne van Leeuwen, voorzitter

 

Lees meer over dit onderwerp in het artikel ‘Zonder angst leren slikken en eten’!