Wat heeft angst- en pijnvrije zorg te maken met samen beslissen met kinderen? Hoe zorg je dat kind en gezin volwaardig partner zijn in het zorgproces? En hoe hou je altijd de vier kinderleefdomeinen in beeld? Met de leergang Family Integrated Care van Kind & Ziekenhuis zetten jij en je zorgorganisatie een grote stap richting optimale kind- en gezinsgerichte zorg.
“Zeer inspirerend. Dat is wat zorgprofessionals die de leergang Family Integrated Care hebben gevolgd aan ons teruggeven.” Aan het woord is Anne Ziel-Weenink, trainer van de leergang.
Nieuw seizoen
“We hebben de leergang nu ruim een jaar gedraaid. Afgelopen zomer hebben we alle modules geëvalueerd en verbeteringen aangebracht. De online leergang is nu helemaal klaar voor het volgende seizoen, dat officieel begint in januari 2024. Desgewenst kan ook eerder al worden gestart. Zorgprofessionals en zorgteams kunnen zich vanaf nu aanmelden.”
Onderlinge samenhang
De online leergang behandelt alle thema’s rond Family Integrated Care in onderlinge samenhang. Aan de orde komen onderwerpen als samen beslissen met kind en ouders, traumavrije kindzorg, Medische Kindzorg Samenwerking, de vier kinderleefdomeinen en kind en gezin als volwaardig partner in het zorgproces. Maar ook: met welke zorg krijgen kind en gezin te maken aan beide kanten van de ziekenhuismuur? Het komt in de leergang allemaal uitgebreid voorbij, met veel praktijkvoorbeelden.
Persoonlijke ontwikkeling
“De leergang maakt je helemaal Family Integrated Care – minded”, zegt Anne Ziel-Weenink. “De uitgebreide rondgang langs al die thema’s geeft je overzicht en inzicht. Vervolgens richt je je op die elementen waarmee je aan de slag wil op de werkvloer en die jouw werkorganisatie ook wil implementeren. Je doet dus niet alleen kennis op, maar je gaat concreet aan de slag met je eigen rol in het zorgproces. Als cursist maak je dus echt een persoonlijke, professionele groei door.”
“Je leert om naar de zorg te kijken door de bril van kind en gezin. Dat perspectief heb je er voortaan bij!”
De leergang is zo ingericht dat je de elementen van Family Integrated Care waarin je je ontwikkelt ook kunt implementeren in jouw werkorganisatie. Dit doe je aan de hand van een concreet actie- of verbeterplan. Desgewenst kun je ook als duo of als team deelnemen. “In de praktijk levert de leergang nog veel meer op dan alleen dat”, zegt Anne Ziel-Weenink. “Oud-cursisten komen enthousiast terug van de cursus en inspireren hun collega’s. Je zult zien dat ook jij die ambassadeursrol voor optimale kind- en gezinsgerichte gaat vervullen.”
Energie
De leergang duurt een half jaar en beslaat in totaal ongeveer tachtig uur. Tijdens de leergang doorloop je meerdere modules en werk je aan je eigen leerdoelen en die van je werkorganisatie. Op gezette tijden ontvang je begeleiding van je trainer. De cursus sluit af met een live-bijeenkomst waarin je met mede-cursisten bespreekt wat je hebt geleerd, welke ontwikkeling je hebt doorgemaakt en hoe je dat ervaren hebt.
“Die bijeenkomsten zijn heel inspirerend”, aldus Anne Ziel-Weenink. “Er komt veel enthousiasme los, je inspireert elkaar en die energie neem je weer mee naar je werk.”
Eyeopener
Wie heeft deelgenomen aan de leergang, ervaart dat letterlijk als een eyeopener, is de ervaring van Anne Ziel – Weenink. “Je leert om naar de zorg te kijken door de bril van kind en gezin. Dat perspectief heb je er voortaan bij, naast het perspectief van de zorgverlener. En die nieuwe bril zet je nooit meer af!”
Meer informatie
Naar meer informatie over de leergang Family Integrated Care en aanmelden
Download de brochure
Waarom een leergang Family Integrated Care?
Kinderen gaan steeds eerder naar huis na behandeling in het ziekenhuis. Ook krijgen kind en gezin een steeds grotere rol in het zorgproces. De zorg aan kinderen vraagt daarom een andere visie en werkwijze.
Die visie en werkwijze is Family Integrated Care: optimale kind- en gezinsgerichte zorg die aansluit bij hun wensen en behoeften, waarbij ze gelijkwaardig partner zijn gedurende het hele zorgproces.
Family Integrated Care betekent:
- kind en gezin centraal;
- eigen regie;
- samen beslissen;
- liefst in de eigen omgeving;
- aandacht voor alle leefdomeinen.
Voor wie is de leergang bedoeld?
- kindzorgprofessionals in de 1e en 2e lijn die met kinderen werken;
- kwaliteits- en beleidsmedewerkers, managers, kinderartsen;
- deelnemen met meerdere teamleden wordt sterk aanbevolen.
Hoe ziet de leergang eruit?
- de leergang vindt plaats in een elektronische, interactieve leeromgeving met opdrachten, oefeningen, toetsen, leerdoelen en een portfolio;
- er zijn twee live intervisiebijeenkomsten waarin je direct werkt aan het plan van aanpak voor de implementatie van een gekozen thema. Je bespreekt waar je staat en wisselt ervaringen uit met andere cursisten;
- er is een online community waarin je elkaar vragen kunt stellen;
- de totale studiebelasting van de leergang (inclusief bijeenkomsten en huiswerk) bedraagt ongeveer 80 uur in ongeveer een half jaar;
- je begint in januari 2024 maar eerder of later starten kan desgewenst ook;
- er is korting voor deelnemers in dienst van zorgorganisaties die lid zijn van de Academy Ervaringsprofs Kindzorg van Kind & Ziekenhuis.
Waar vind ik meer informatie?
Naar meer informatie over de leergang Family Integrated Care en aanmelden
Download de brochure